ClassicRockMag staat vandaag weer even stil bij het overlijden van Phil Lynott, precies 28 jaar geleden. Vorig jaar zetten we al de tien beste songs van Thin Lizzy op een rij, maar de band heeft natuurlijk ook een heleboel geweldige albums gemaakt. In Lynotts tijd verschenen twaalf studio-lp’s en twee livealbums, waartussen eigenlijk geen slechte release te bekennen is. Dit zijn volgens ons de tien belangrijkste:  

10. Chinatown (1980)

Het eerste van twee albums met Snowy White op gitaar is net als de opvolger Renegade bij weinig fans een favoriet. Chinatown haalt het ook niet bij eerdere topalbums als Jailbreak of Black Rose: A Rock Legend, maar deze lp vinden wij toch enigszins onderschat. Goed, White paste met zijn wat bravere spel niet echt in Thin Lizzy en sommige tracks (zoals Sweetheart en Didn’t I) zijn snel vergeten, maar zeker de titelsong en het lekker agressieve Killer On The Loose behoren tot het beste werk van de band. Prima plaat hoor!

9. Fighting (1975)

De twee beste nummers op dit uitstekende, maar niet echt succesvolle album zijn in nog veel betere versies te horen op de klassieker Live And Dangerous (1978): het door Bob Seger geschreven Rosalie en de knaller Suicide, die eerder al onze top 10 van Thin Lizzy-songs haalde. Toch is Fighting het beste album van de band uit de periode tussen de eerste hit Whiskey In The Jar en de definitieve doorbraak met het album Jailbreak (zie verderop). Naast de twee eerder genoemde songs is ook Wild One een hoogtepunt op deze lp.

8. Life (1983)

Dit tweede livealbum heeft lang niet de klassieke status van Live And Dangerous, maar ook Life geeft een goed beeld van Thin Lizzy als liveband. De samenstelling van deze dubbel-lp is wat apart: het grootste gedeelte afkomstig is van de afscheidstour uit 1983, maar sommige opnames stammen uit 1981, toen nog met Snowy White als gitarist. Bijzonder zijn de gastbijdragen van voormalige gitaristen Brian Robertson, Gary Moore en Eric Bell op deze laatste Thin Lizzy-plaat die voor het overlijden van Phil Lynott verscheen.

7. Vagabonds Of The Western World (1973)

Ondanks de hitsingle Whiskey In The Jar verkocht deze derde Thin Lizzy-plaat niet al te best. Misschien was het ook niet zo handig om die single niet op het album te zetten, maar Vagabonds Of The Western World is hoe dan ook de beste plaat uit de beginjaren van de band. A Song For While I’m Away, Little Girl In Bloom en de klassieker The Rocker zijn zelfs enkele van de beste tracks die Thin Lizzy ooit opnam. Het laatste album met gitarist Eric Bell.

6. Thunder And Lightning (1983)

Het laatste studioalbum van Thin Lizzy was heavier en agressiever dan alle voorgaande platen, mede dankzij het vlijmscherpe gitaarwerk van John Sykes (ook bekend van o.a. Whitesnake). Thunder And Lightning was een soort comeback na twee minder goed ontvangen lp’s met Snowy White in de line-up (Chinatown en Renegade). Met spetterende hardrocksongs als Cold Sweat, Heart Attack en de titeltrack nam Thin Lizzy afscheid op een nieuw hoogtepunt in het oeuvre.

5. Bad Reputation (1977)

Een groot deel van deze plaat werd opgenomen zonder de geblesseerde gitarist Brian Robertson, die overigens ook niet op de hoes werd afgebeeld. Ondanks dat gemis was Bad Reputation opnieuw een zeer consistente plaat vol Thin Lizzy-klassiekers als de titeltrack, Southbound, Soldier Of Fortune en een nieuwe hitsingle: het Van Morrison-achtige Dancing In The Moonlight (It’s Caught Me In Its Spotlight).

4. Black Rose: A Rock Legend (1979)

Gary Moore had eerder al met Thin Lizzy getoerd en opgenomen (te horen op Nightlife, 1974), maar Black Rose: A Rock Legend was het eerste volledige album waar de Ierse gitaargeselaar aan meewerkte. Het resultaat was een van de allerbeste platen uit het oeuvre van de band, met uitmuntende nummers als Waiting For An Alibi, Got To Give It Up en Roisin Dubh (Black Rose), de meest ambitieuze Thin Lizzy-compositie tot dan toe.

3. Johnny The Fox (1976)

De plaat met de mooiste hoes van alle Thin Lizzy-lp’s en ook inhoudelijk een van de sterkste uit de discografie. De gitaren klonken bovendien op geen ander studioalbum zo lekker als op Johnny The Fox. Luister bijvoorbeeld naar de schitterende scheurende solo in Don’t Believe A Word, overigens ook een aardige hit in Engeland. Verder met (live)favorieten als Massacre, Borderline en Johnny The Fox Meets Jimmy The Weed.

2. Jailbreak (1976)

Pas met het zesde album beleefde Thin Lizzy eindelijk de verdiende wereldwijde doorbraak. Zoals bij veel andere ‘classic albums’ uit de rockgeschiedenis zijn bijna alle nummers op Jailbreak favorieten van fans. The Boys Are Back In Town werd natuurlijk de grote hit en is een van de ultieme classic rocksongs, terwijl ook de titelsong redelijk succesvol was in de Britse hitlijsten. Dit album laat Thin Lizzy op zijn best horen. Althans, in de studio…

1. Live And Dangerous (1978)

De bandleden van Thin Lizzy hoorden Peter Framptons megasucces Frampton Comes Alive! en zeiden tegen elkaar: wij kunnen het beter. Ze kregen gelijk, want Live And Dangerous is 35 jaar na de release nog steeds het ultieme dubbele livealbum en zal hoogst waarschijnlijk nooit meer overtroffen worden. De uitvoeringen van songs als Jailbreak, Suicide en The Rocker klinken nog een stuk energieker dan op de eerdere studioplaten, terwijl de rockballad Still In Love With You in deze versie klassiek werd. Live And Dangerous blijft de perfecte introductie voor wie Thin Lizzy wil ontdekken.