Vandaag is Steve Lukather, ‘Luke’ voor vrienden, jarig. Hij mag maar liefst 56 kaarsjes uitblazen! Hij werd als Steven Lee Lukather op 21 oktober 1957 geboren in San Fernando Valley, Californië, Verenigde Staten. De gitarist van Toto en Los Lobotomys is een veelzijdig muzikant, die op meer dan 1500 plaatopnames van veel verschillende artiesten en bands te horen is, zoals op Thriller van Michael Jackson. Alles over Steve Lukather kun je vinden op zijn website, die door onze landgenoot Arend Slagman is gemaakt.  Hieronder een top tien van de mooiste songs waarin Luke te horen is.

10. Toto – Pamela

Afkomstig van het album The Seventh One uit 1988, met Joseph Williams (zoon van componist John Williams) als leadzanger. Williams schreef deze song samen met keyboardspeler David Paich. The Seventh One is een van de populairste Toto-albums, met hits als Pamela en Stop Loving You. Voor het eerst in het bestaan van de band, stapt Toto af van hun principe dat ze uitsluitend ‘luchtige’ muziek maken, zonder protestboodschappen en maatschappelijke aanklachten. De liefdesteksten zijn nog steeds aanwezig (zoals in Pamela), maar met name in Only The Children en Home Of The Brave worden toch maatschappelijke misstanden aan de kaak gesteld. Na een lange wereldtournee voor The Seventh One, besluit Joseph Williams de band te verlaten en zich op een solocarrière te storten. Sinds 2010 is hij weer de leadzanger, nadat de samenwerking met  Bobby Kimball opnieuw verbroken werd. Pamela bereikt de negende plaats in de vaderlandse Top 40 en staat sinds 2000 jaarlijks in de Top 2000 van Radio 2.

9. Toto – 99

99 staat op het Hydra album uit 1979 en is geschreven door toetsenist David Paich. Als single werd nummer 26 in de Billboard Charts bereikt, in ons land alleen de Tipparade. De song is geschreven als eerbetoon aan de film THX 1138 van George Lucas, wat ook duidelijk te zien is in de muziekvideo van de song.

8. Toto – Stop Loving You

Deze door Steve Lukather en David Paich geschreven song staat ook op het platina album The Seventh One (1988) en werd een grote singlehit voor de band: nummer 2 in de vaderlandse Top 40, waar de single maar liefst 14 weken in verbleef. Yes-zanger Jon Anderson zingt op de achtergrond mee.

7. Steve Lukather, Joe Bonamassa & Lee Ritenour Give Me One Good Reason

Lukather is echt zo’n ‘musician’s musician’ die regelmatig met andere muzikanten van buiten Toto en zijn eigen band op de podia te vinden is. Zo heeft hij meerdere keren getoerd met steeds wisselende muzikanten met een Jimi Hendrix tribute, onder meer speelde hij daarin met onze Jan Akkerman samen. Hier een vrij recente opname met Joe Bonamassa en Lee Ritenour.

6. Toto – Rosanna

Een van de grootste hits van Toto, deze lovesong die David Paich voor zijn toenmalige liefde, actrice Rosanna Arquette, schreef. De leadzang werd gedaan door Bobby Kimball en Steve Lukather. Rosanna staat op het album Toto IV uit 1982 en stond maar liefst vijf weken achtereen op nummer 2 van de Billboard Hot 100. De band, het album en de single Rosanna wonnen in 1983 in totaal zes Grammy Awards: Record of the Year (Rosanna), Album of the Year (Toto IV), Beste instrumentale arrangement voor zangbegeleiding (Jerry Hey, David Paich en Jeff Porcaro voor Rosanna), Beste zangarrangement (David Paich voor Rosanna), Beste techniek (Al Schmitt, David Leonard, Greg Ladanyi en Tom Knox voor Toto IV), Producer of the Year (Toto). In ons land stond de single twee weken op nummer 3 van de Top 40 en al sinds het begin ieder jaar in de Radio 2 Top 2000.

5. Toto – Africa

Bij ieder concert van Toto zul je deze klassieker uit 1982 (ook van Toto IV) horen. Africa is een van Toto´s bekendste nummers. Het nummer was bijna weggelaten uit het album Toto IV. De song werd geschreven door toetsenist David Paich en drummer Jeff Porcaro. Paich zong samen met Bobby Kimball op de originele opname. De bandleden hadden heel veel tijd aan de melodie van het liedje besteed. Ze wilden het liedje zelfs van het album schrappen, omdat ze het nummer niet meer aan konden horen. Sommigen van de bandleden vonden het liedje ook niet bij Toto passen. Het grote publiek dacht daar gelukkig anders over… in ons land werd nummer 2 in de hitparade bereikt.

4. Toto – While My Guitar Gently Weeps

Lukather laat vaak horen door wie hij beïnvloed is. Een van zijn grootste invloeden is The Beatles en deze George Harrison-compositie is zijn absolute favoriet. While My Guitar Gently Weeps staat op het album Through The Looking Glass uit 2002, dat volledig uit coverversies bestaat. Deze song is natuurlijk bij uitstek geschikt om Luke’s kunsten op de gitaar te etaleren, wat hij dan ook graag doet, zoals te zien is op deze opname:

3. Toto – I Won’t Hold You Back

Deze prachtige ballad werd geschreven én gezongen door Steve Lukather en is afkomstig van het met Grammy’s overladen album Toto IV uit 1982. Het album werd in de States 3x platina en in ons land 1x platina (met nummer 1 als hoogste positie).

2. Steve Lukather – Little Wing

Jimi Hendrix is Lukathers grootste idool op gitaargebied, vandaar ook dat hij al diverse keren met Hendrix Tribute toernees op pad was. Maar ook met Toto en Los Lobotomys laat hij regelmatig horen waar hij de inspiratie vandaan heeft. Little Wing is een van de live-favorieten bij zijn optredens. Het liefst laat hij het publiek de coupletten en het refrein zingen, zodat Luke zich vooral op het gitaarspel kan concentreren.

1. Toto – Hold The Line

Deze onbetwiste nummer één is de song waarmee we kennismaakten met de band Toto, lang geleden in 1978. Doordat met name Alfred Lagarde Hold The Line grijs draaide in zijn dinsdagmiddag radioprogramma Betonuur werd het een hit in ons land: nummer 25 was de hoogste notering in de Top 40; in deze hitlijst bleef de single zes weken staan. Hold The Line werd geschreven door toetsenist David Paich, toch al hofleverancier van klassieke Toto-songs. Op het debuutalbum Toto uit 1978 schreef hij alle muziek en de teksten van acht van de tien songs. Hold The Line is nog altijd prominent aanwezig in de setlists van Toto, meestal in de toegift.