Vandaag zou de in Nottingham geboren Alvin Lee 69 jaar geworden zijn. Helaas overleed deze fantastische gitarist op 6 maart van dit jaar. Met zijn band Ten Years After maakte Lee furore op Woodstock, vooral natuurlijk vanwege zijn flitsende en supersnelle gitaarwerk. Als eerbetoon volgt hier een top 10 van Ten Years After-songs.

10. Love Like A Man

Ten Years After bracht dit nummer in 1970 uit en het was de enige hit in de Engelse single hitparade voor de band. Love Like A Man piekte  op nummer 10 in Engeland. De single was nogal speciaal, want op de A- kant stond een drie minuten versie die je moest afspelen op 45rpm, terwijl de B-kant een acht minuten liveversie bevatte, die je moest afspelen op 33rpm Het nummer staat op het vijfde album Cricklewood Green.

9. I’d Love To Change The World

Ten Years After scoorde zijn grootste hit in 1971 en dat was natuurlijk het nogal commerciële I’d Love To Change The World dat op de lp A Space In Time staat. Het nummer is geschreven door Alvin Lee en het gaat over de situatie in de wereld in het begin van de jaren zeventig. Vreemd genoeg zijn teksten als “Tax the rich, feed the poor, till there are no rich no more” nogal up to date en nog op onze tijd van toepassing…

8. Rock And Roll Music To The World

Het titelnummer van het achtste Ten Years After-album Rock And Roll Music To The World (1972) is een lekker rock & roll-nummer dat echter nooit als single werd uitgebracht. Het nummer, net zoals alle tracks op het album, werd geschreven door Lee zelf.

7. Slow Blues In C

Dit heerlijke blues nummer, geschreven door de meester zelf, zit vol met heerlijke gitaarsolo’s. Dit is echte blues! Lee excelleert niet alleen als gitarist, maar ook als melancholische zanger. Vooral de versie op de beroemde liveplaat Recorded Live (1973) is fenomenaal.

6. Choo Choo Mama

Ook dit nummer staat op het album Rock And Roll Music To The World en ook dit is een echt rock & roll-nummer pur sang. Het is ook het laatste nummer op het livealbum Recorded Live en maakt daar nog wat meer indruk dan in de studio.

5. Hear Me Calling

Dit heel bekende Ten Years After-nummer staat op het album Stonedhenge en werd ook als single uitgebracht. Het bevat een lekkere vette gitaarriff en jankende solo’s van Lee. Het nummer werd in 1972 fantastisch gecoverd door de mannen van glamrockband Slade. Te vinden op hun album Slade Alive.

4. One Of These Days

Dit is de openingstrack van het zevende Ten Years After-studioalbum A Space In Time (1971). Het nummer stond bijna altijd op de setlist van de band en is alweer een compositie van Alvin. Recorded Live bevat een spetterende versie van dit heerlijke blues nummer.

3. I Woke Up This Morning

Dit nummer stamt van het vierde Ten Years After-album met de veelzeggende titel Ssssh (1969). I Woke Up This Morning is de laatste track van dat album. Lightnin’ Hopkins en Alvin Lee componeerden het nummer en het is weer zo een typisch Ten Years After-bluesnummer, met veel pakkende riffs en heerlijke solo’s van Lee.

2. Help Me

Dit bluesnummer werd als eerste opgenomen door Sonny Boy Williamson 2 in 1963 en is gebaseerd op het instrumentale nummer Green Onions dat een hit werd voor Booker T And The MGs. Alvin Lee speelde dit nummer ook al op Woodstock, maar de beste versie staat toch wel op Recorded Live. Help Me duurt op dat livealbum maar liefst 10:49 en is opgenomen in Amsterdam. Alvin Lee laat hier horen tot de beste bluesgitaristen ter wereld te behoren!

1. I’m Going Home

Op 17 augustus 1969 betreedt om 20:15 Ten Years After het Woodstockpodium om het  publiek te trakteren op een bruisende set van 80 minuten bluesrock. Hoogtepunt is natuurlijk I’m Going Home, waarin Alvin aantoont een van de snelste gitaristen ooit te zijn. Het Woodstockoptreden en vooral I’m Going Home maken de band tot een grote band en dat nummer is dan ook bij uitstek het ultieme TYA-nummer.