Vandaag is het de 54ste verjaardag van Paul Hewson, oftewel Bono van U2. Hij is er zelf momenteel vrij vaag over of er nou wel of niet een nieuw album van U2 zal verschijnen. Afgelopen jaar leek het er dan eindelijk van te komen met de singles Ordinary Love en Invisible, en de aankondiging van een mogelijk nieuw album voor april. Dat is de afgelopen maand echter niet verschenen. Dus blikken we ter ere van zijn verjaardag maar terug op het verleden en selecteerden we de beste albumtracks van de Ierse band.

10. Out Of Control

Dit nummer verscheen in 1979 op U2’s eerste ep Three, en een jaar later op het debuutalbum Boy. Bono schreef dit nummer op zijn tiende verjaardag, realiserend dat je over het begin en het einde van het leven zelf geen controle hebt. Waarmee Bono ook verwijst naar het plotselinge overlijden van zijn moeder toen hij 13 jaar was. Een gebeurtenis die veel invloed heeft gehad op zijn leven. Een bijzondere live-versie van dit nummer is de versie die ze in augustus 2001 speelden tijdens het concert bij Slane Castle, een dag na de uitvaart van Bono’s vader. Daarbij vertelde Bono een anekdote over hun eerste platencontract, waarvoor Bono aan  zijn vader vroeg of hij 500 pond mocht lenen.

9. The Wanderer (met Johnny Cash)

Zoopora was het vervolg op Achtung Baby waarop de band nog verder ging met experimenteren. Enkele uitzondering op het album is de afsluiter The Wanderer, waarop Johnny Cash een gastrol kreeg om het nummer in te zingen. Het was voor Cash de eerste stap om weer onder de aandacht te komen bij een nieuwe generatie, vlak voor zijn definitieve comeback met het eerste American Recordings-album een jaar later.

8. Red Hill Mining Town

Dit nummer, afkomstig van The Joshua Tree uit 1987, was bijna een van de singles van het album geworden. Er was zelfs al een videoclip opgenomen die pas 20 jaar later verscheen bij de jubileumuitgave van het album. Het nummer is geïnspireerd door de mijnstaking in 1984 tegen de sluiting van de Britse mijnen die Margaret Tatcher doorvoerde.

7. Kite

Bono schreef dit nummer over zijn vader.  Ten tijde van de opnames voor het album All That You Can’t Leave Behind uit 2000 ging de gezondheid van Bono’s vader Bob Hewson al achteruit. Uiteindelijk overleed hij op 21 augustus 2001. Dezelfde avond speelde U2 in Londen. Bono droeg toen dit nummer op aan zijn vader.

6. A Sort of Homecoming

De opener van het album The Unforgettable Fire uit 1984. Geïnspireerd door de zin ‘Poetry is a sort of homecoming’ van de Roemeense dichter Paul Celan. Na de jaren ’80 speelde U2 dit nummer slechts nog een enkele keer live tijdens de Elevation tour in 2001.

5. Moment Of Surrender

Het album No Line On The Horizon uit 2009 leverde dan niet de gewenste singlehits op, maar toch is het album te snel weggezet als een flop (wat überhaupt nogal vreemd is om dat te zeggen over een album dat wereldwijd op 1 terecht kwam). Moment Of Surrender werd hèt epos van het album. En tijdens de 360⁰ tour was het de vaste afsluiter van ieder concert.

4. Bad

Je kunt je bijna niet voorstellen dat dit nummer geen single is geweest, want deze track van The Unforgettable Fire is uitgegroeid tot een van de bekendste nummers van de band. In Bad spreekt Bono zich min of meer uit tegen verslaving aan heroïne, hoewel hij dat niet nadrukkelijk bezingt. De meest bekende versie van het nummer zal ongetwijfeld de live-versie zijn die U2 tijdens het optreden op Live Aid speelde in 1985. Het was de bedoeling om na Bad ook nog Pride (In The Name Of Love) te spelen, maar doordat Bono het publiek in sprong en met een meisje ging dansen, zag de rest van de band zich genoodzaakt om Bad maar door te blijven spelen.

3. Ultra Violet (Light My Way)

Het album Achtung Baby uit 1991 was niet alleen een koerswijziging voor de band, maar over het algemeen ook een weerspiegeling van hoe het er toen met de bandleden voor stond. Vooral de echtscheiding van The Edge drukte een stempel op de nummers van het album. Ultra Violet (Light My Way) is daar een mooi voorbeeld van: het lied gaat over een gestrande relatie. Na de Zoo TV tour (1992-93) werd het nummer jarenlang niet meer gespeeld, totdat het tijdens de 360⁰ tour weer regelmatig aan het einde van de set terugkwam.

2. October

Een vreemde eend in de bijt. Bij het verschijnen in 1981 ook al, want U2 had toen nog weinig ballads. Het kleine nummer waarop Bono enkel op piano wordt begeleid, verwoordt wel heel mooi de herfstachtige sfeer die bij oktober past. Tijdens bijna alle tournees van U2 in de jaren ’80 stond dit nummer op de setlist. Maar na het concert dat ze op 11 november 1989 in Auckland, Niew-Zeeland deden, hebben ze dit nummer niet meer live gespeeld.

1. Running To Stand Still

Een andere cultclassic van U2’s meest geprezen album The Joshua Tree. Net als Bad behandelt dit nummer ook min of meer de verslaving aan heroïne. Indrukwekkend is de versie op de concertregistratie Zoo TV Live in Sydney uit 1993, waarbij Bono veelzeggend tijdens de climax van het nummer de beweging naar zijn arm maakt waar heroïneverslaafden de naald plaatsen. Waarmee hij nog meer wilde benadrukken dat hij tegen het gebruik van heroïne is.