Snarenwonder Michael Schenker wordt vandaag 59 jaar. De Duitse gitarist is natuurlijk bekend van zijn werk bij Scorpions, UFO en zijn eigen Michael Schenker Group. Vandaag zetten wij de tien beste tracks uit zijn periode bij UFO op een rij:

10. Dreaming Of Summer

Deze mooie powerballad staat op het veertiende UFO-studioalbum Walk On Water (1995). Het is het eerste album waarop Schenker weer gitaar speelt sinds 1979! De prachtige gitaargeluiden van Schenker maken dit nummer tot een rockjuweel.

9. Shoot, Shoot

Een nummer van het vierde studioalbum Force It (1975). Het album werd geproduceerd door Leo Lyons van Ten Years After en Chick Churchill speelde als gastmuzikant keyboards. Het is het eerste album van de band dat keyboards bevat. Shoot Shoot is een heel bekend UFO-nummer dat bijna altijd op de liveset stond. Een lekkere meezinger, maar waar de tekst precies over gaat is een raadsel…

8. Too Hot To Handle

De openingstrack van een van de beste UFO-albums: Lights Out (1977). Een stevige rocker die helaas als single niet al te veel succes behaalde. Het nummer is geschreven door Pete Way (bassist) en Phil Mogg (zanger) en het werd in 1977 als single uitgebracht op rood vinyl; een collector’s item dus. De tekst is nogal seksueel getint en werd door sommige critici als seksistisch omschreven.

7. Let It Roll

Het openingsnummer van Force It, het album dat natuurlijk ook bekend werd door de controversiële hoes van Hypgnosis. Let It Roll is een echte Schenker/Mogg-compositie, zeer herkenbaar en lekker in het gehoor liggend. Dit nummer werd heel vaak gebruikt als openingsnummer van een liveset, waardoor de stemming bij het publiek meteen optimaal was.

6. Out In The Street

Alweer een nummer van het zeer succesvolle Force It. De gitaarsolo’s van Schenker in dit nummer zijn weer om van te smullen. De tekst van Out In The Street gaat over het moeizame leven van artiesten, voornamelijk toneelspelers, acteurs en actrices: “Out In The Street for just one more matinee…”

5. Mother Mary

Mother Mary opent de B-kant van Force It, een favoriet van het zeer trouwe UFO-publiek. De gitaarriff van Schenker is fenomenaal. Het nummer staat ook op het dubbel-livealbum Strangers In The Night en die versie is nog een stuk beter (lees steviger), maar het gerucht gaat dat deze liveversie niet echt live is maar slechts een studioversie met overdubs…

4. Love To Love

Deze fantastische powerballad staat op het album Lights Out; UFO’s zesde studioalbum uit 1977. Op deze lp werkte UFO voor het eerst met orkestrale passages, vooral bij Love To Love is dat goed te horen. De liveversie op Strangers In The Night is stukken beter. Muzikaal gezien mag dit nummer dan wel erg goed zijn, de tekst is echter nogal clichématig. Leuk detail: Love To Love is de favoriete song van niemand minder dan Steve Harris van Iron Maiden.

3. Lights Out

De titelsong van UFO’s zesde studio album is een pittige rocker en een van de vele livefavorieten van de band. Het nummer is ook te horen in de film Detroit Rock City. Live werd de tekst van het nummer vaak aangepast, zo kon het oorspronkelijke “Lights Out, Lights Out in London”, veranderen in : “Lights Out, Lights Out in Heerlen!”

2. This Kid’s (including Between The Walls)

Alweer een nummer van het legendarische album Force It. This Kid’s (let op de schrijfwijze, zou eigenlijk gewoon Kids moeten zijn) is het laatste nummer van UFO’s vierde studio-lp en wat dit nummer speciaal maakt is natuurlijk het Between The Walls-stuk, waarin Schenker nog maar eens aantoont tot de betere rockgitaristen te behoren. Een klassieke UFO-song die nooit verveelt.

1Rock Bottom

Het allerbeste UFO-nummer staat op het derde studioalbum Phenomenon (1974). Het is de eerste plaat waarop Michael Schenker de gitaar hanteert. Het album werd geproduceerd door Leo Lyons, de basgitarist van Ten Years After. Rock Bottom is een Schenker/Mogg-compositie en werd in 1974 als single uitgebracht. Het nummer staat bol van Michaels gitaargeweld en het is bij veel fans de ultieme UFO-track. De versie op het magistrale dubbele livealbum Strangers In The Night is duizelingwekkend goed. Het nummer klokt maar liefst meer dan 11 minuten en is een must voor gitaarfreaks.