Voor veel Van Halen-fans blijft de klassieke periode met David Lee Roth als frontman de beste uit de carrière van de hardrockband. Ongetwijfeld tot hun grote vreugd keerde de excentrieke frontman enkele jaren geleden terug en verscheen vorig jaar het heerlijke comebackalbum A Different Kind Of Truth. Toch zijn het uitsluitend de oudere klassiekers die onderstaande top tien met de beste Roth-tracks van Van Halen haalden. En uiteraard hebben we instrumentals als Eruption niet meegerekend.

10. Panama

In Amerika een van de populairste Van Halen-songs, afkomstig van het succesalbum 1984. Panama was weer een iets stevigere track na het door keyboards gedomineerde Jump en het voor Van Halen-begrippen erg rustige I’ll Wait. De single bereikte nummer 13 in de Amerikaanse hitlijst. Een wel erg opmerkelijke cover werd opgenomen door zanger Pat Boone, die een volledig album maakte met swingversies van hardrock- en metalklassiekers als Smoke On The Water, Stairway To Heaven en Dio’s Holy Diver.

9. Dance The Night Away

Het tweede album Van Halen II (1979) is in feite meer van hetzelfde na het baanbrekende debuut, maar ook deze lp bevat weer een groot aantal heerlijke songs. De catchy single Dance The Night Away, met aftand het meest commerciële Van Halen-nummer tot dan toe, werd zelfs de eerste single van de band die de Amerikaanse top 20 bereikte. De oorspronkelijke titel was Dance, Lolita, Dance.

8. Jump

Toen Jump verscheen, was het waarschijnlijk even schrikken voor de fans die Van Halen zo geweldig vonden vanwege de stevige riffs op de eerste platen. De nieuwe single werd namelijk gedomineerd door een ‘typisch tachtig’-keyboarddeuntje. In commercieel opzicht bleek het een meesterzet, want Jump werd de eerste (en enige) Amerikaanse nummer 1-hit voor de band. Zanger David Lee Roth voelde zich echter niet prettig bij de nieuwe sound en verliet Van Halen om een solocarrière te starten.

7. Mean Street

Fair Warning, het vierde Van Halen-album, is de donkerste en zwaarste plaat uit het oeuvre. De teksten van songs als Mean Street waren ook wat minder opbeurend dan voorheen: “Now you know this ain’t no through street, the end is dead ahead/The poor folks play for keeps down here, they’re the living dead”. Mean Street was de openingstrack op de lp en verscheen ook als single.

6. And The Cradle Will Rock…

Het is geen gitaar die je Eddie Van Halen hoort bespelen in de introductie van de enige single van het derde album Women And Children First (1980). And The Cradle Will Rock… begint namelijk met vervormde pianoklanken. Daarmee is de single de eerste van Van Halen waarin de keyboards van de gitaarmeester te horen zijn. Zoals we allemaal weten, kwamen de keyboards gaandeweg steeds meer op de voorgrond, wat resulteerde in commerciële singletjes als Jump.

5. You Really Got Me

Oorspronkelijk was You Really Got Me natuurlijk de doorbraakhit voor The Kinks in 1964 en niet geheel toevallig betekende een coverversie veertien jaar later ook de eerste hit voor Van Halen. Deze bewerking – die klinkt alsof het een eigen nummer van de band is – was zo goed dat we nog steeds niet kunnen kiezen welke versie nou beter is. Ach, we genieten gewoon volop van beide uitvoeringen.

4. Unchained

Geen megahit, maar wel de bekendste track van een van de beste Van Halen-albums: Fair Warning (1981). Eddie Van Halen zette weer een dijk van een riff neer en de man die je halverwege hoort zeggen: “come on Dave, gimme a break” is producer Ted Templeman. Waarom de band besloten heeft dit commentaar in de uiteindelijke opname te laten, is niet helemaal duidelijk, maar niettemin is Unchained een van de ultieme Van Halen-songs.

3. Hot For Teacher

Onlangs ook al uitgelicht in ons lijstje met de beste rocksongs over school, deze geweldige single van het commerciële album 1984. Eddie Van Halen is behoorlijk op dreef met zijn riffs en solo’s, terwijl de videoclip van Hot For Teacher tot de leukste van de jaren tachtig behoort. Strippende schooljuffen? Voor Van Halen was niets te gek! Overigens werd de single geen grote hit, maar natuurlijk is Hot For Teacher wel een absolute Van Halen-classic.

2. Runnin’ With The Devil

Voor Van Halen was deze single van het debuutalbum de hoogst genoteerde hit in Nederland. 35 jaar later klinkt Runnin’ With The Devil nog steeds geweldig, met de welbekende uithalen van de hyperactieve David Lee Roth, de kenmerkende samenzang en natuurlijk Eddie Van Halens sensationele gitaarwerk. Ook al was de single een groot succes in o.a. Nederland en België, in Amerika haalde het plaatje nog maar net de Billboard Top 100!

1. Ain’t Talkin’ ‘Bout Love

Mede dankzij een van Eddie Van Halens gaafste, en meest gesamplede, riffs is Ain’t Talkin’ ‘Bout Love voor ons de allerbeste Van Halen-song. De single werd weliswaar geen hit, maar elke hardrockfanaat kent dit opzwepende nummer van buiten. Uiteraard maakt de track van het legendarische debuutalbum nog steeds deel uit van de liveshows met Roth. En je zou het niet direct verwachten, maar zelfs Pearl Jam coverde Ain’t Talkin’ ‘Bout Love tijdens concerten.