Vandaag is onze nationale gitaartrots Ad van den Berg, voor ons bekend als Adje van den Berg en voor de internationale muziekfans als Adrian Vandenberg, jarig. Vandaag over twee jaar en enkele maanden bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd, als hij ruim 67 jaar is, want hij werd op 31 januari 1954, 65 jaar geleden dus, geboren in Den Haag.

Door een foutje bij de inschrijving in de Burgerlijke Stand staat hij daar officieel als Adriaan van den Berg vermeld. Toen hij vijf jaar was verhuisde de familie naar Rotterdam en op zijn veertiende naar Enschede, toen zijn vader bij de plaatselijke universiteit ging werken.

Ooit leerden we Ad, via Alfred Lagarde’s Betonuur in 1977, kennen met de band Teaser, waarin de zang werd verzorgd door Jos Veldhuizen, met een sterk aan Free en Bad Company verwante muziekstijl, zeg maar bluesy hardrock. Als tiener begon hij met de band Mother Of Pearl en op zijn achttiende trad hij toe tot de band van de bekende boogiewoogie pianist Jaap Dekker.

De 1.98 meter lange gitarist werd vooral bekend door de hardrockband die zijn (verengelste) achternaam als bandnaam voerde, Vandenberg dus, tussen 1980 en 1986; met vooral de hits Burning Heart en Different Worlds. Wereldwijd werd hij beroemd nadat hij in 1987 toetrad tot de oorspronkelijk Britse band Whitesnake en meteen een wereldhit scoorde met de nieuwe versie van de song Here I Go Again, waarin een door hem ingespeelde gitaarsolo veel indruk maakte. Een hardnekkige polsblessure zorgde ervoor dat hij niets kon inspelen op het succesvolle album Slip Of The Tongue, waarvoor hij alle songs had geschreven, samen met zanger en bandleider David Coverdale. Ex-Frank Zappa-gitarist Steve Vai speelde alle gitaarpartijen in en samen met Vai toerde Ad met Whitesnake de wereld rond, tot de band er in 1990 (tijdelijk) mee stopte.

Na zijn Whitesnake-jaren was er in 1994 ineens de band Manic Eden, waarin hij werkte met de Whitesnake-ritmesectie Rudy Sarzo (bas) en Tommy Aldridge (drums) en de van Little Caesar bekende zanger Ron Young. Helaas duurde dit avontuur maar één jaar, één album en twee tournees, door Frankrijk en Japan, waarna hij in 1999 weer kort terugkeerde naar Whitesnake. Toen hij daarmee stopte ging hij zich bezighouden met zijn andere passie: de schilderkunst. Bij veel concerten van Whitesnake was hij vaak te gast om tijdens (in elk geval) Here I Go Again mee te spelen.

Toen de plaatselijk profclub FC Twente in 2011 voor het eerst in de historie landskampioen werd, werd Ad gevraagd om een nieuw clublied te schrijven, dat A Number One werd genoemd en bij de huldiging bij stadion Grolsch Veste live uitgevoerd met zanger Jan Hoving en drummer Mart Nijen Es en pianist Jan Vayne. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, want een paar jaar later begon hij met een nieuwe band, niet met oud-Vandenberg bandleden Bert Heerink en Dick Kemper, want die spanden meerdere rechtszaken tegen hem aan, omdat hij de naam Vandenberg gebruikte… zijn familienaam! Al deze zaken werden overigens gewonnen door Ad. Sinds 2014 schuimt Ad met Vandenberg’s MoonKings succesvol de wereld rond, met inmiddels drie uitstekende albums onder deze naam. De band bestaat naast Ad, zanger Jan Hoving en drummer Mart Nijen Es uit bassist Sem Christoffel.

Hieronder een tiental juweeltjes uit het repertoire van Adje, chronologisch van Teaser tot en met Vandenberg’s MoonKings. Jij mag zelf bepalen welke jij het beste vindt!

Teaser: What You Need Is Love
De tweede single van Teaser werd in 1978 uitgebracht op het roemruchte Vertigo-label, met op de B-kant It’s Gonna Be Alright. Beide songs werden geschreven door Adje.

Teaser: Oh Theresa
In 1979 werd de derde single van Teaser uitgebracht, een song die het ook live goed deed: Oh Theresa met op de flipside I Need Love. Ook deze twee werden door Adje geschreven.

Vandenberg: Burning Heart
De eerste single van Vandenberg (op het ATCO-label) werd een bescheiden hit in ons land, nummer 19 op de Top 40 was de hoogste notering (nummer 21 op de Nationale Hitparade Top 50). De B-kant was Out In The Streets en beide songs zijn van de hand van Adje. De single kwam in maart 1983 de hitlijsten binnen en bereikte in de Verenigde Staten de 39ste plaats op de Billboard Hot 100. Burning Heart werd, evenals de rest van debuutalbum Vandenberg (1982) opgenomen in Sol Studios, Cookham, Engeland, de studio van Jimmy Page. Stuart Epps en Adje verzorgden de productie.

Vandenberg: Friday Night
Friday Night was de eerste single van het tweede album Heading For A Storm uit 1983. I’m On Fire was de B-kant en uiteraard werden beide songs door Adje geschreven. Ook dit album werd opgenomen in Sol Studios. Het album werd geproduceerd door Stuart Epps en Adrian Vandenberg.

Whitesnake: Here I Go Again ‘87
De originele versie van deze song staat op het Whitesnake-album Saints & Sinners uit 1982 en werd geschreven door zanger David Coverdale en gitarist Bernie Marsden. Vijf jaar later kwam de nieuwe versie op het album Whitesnake (beter bekend als 1987) te staan en werd op single uitgebracht. Op gitaar is John Sykes te horen en de solo is van het nieuwe bandlid Adrian Vandenberg, die na jaren van aandringen door Coverdale eindelijk toehapte en toetrad tot de band. De single werd een wereldwijde hit: nummer 1 in Canada en de Verenigde Staten en nummer 5 in ons land. In de videoclip is de toenmalige vriendin van Coverdale te zien, het sexy fotomodel Tawny Kitaen. Alleen Coverdale en Adrian Vandenberg zijn in de clip te zien, omdat Coverdale de andere muzikanten had ontslagen kort voor de release van het album.

Whitesnake: Is This Love
Is This Love staat ook op de langspeelplaat uit 1987 en werd als tweede single uitgebracht. De song werd geschreven door John Sykes en David Coverdale. Ook nu is Tawny Kitaen te bewonderen in de videoclip. De single bereikte de tweede plaats op de Billboard Hot 100 in de VS, de eerste in Spanje en de negende in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland was nummer 31 de hoogste positie.

Manic Eden: Do Angels Die
Deze door Ron Young (tekst) en Adrian Vandenberg (muziek) geschreven song staat op het enige  en gelijknamige album van Manic Eden (1994), de band die in 1993 werd opgericht door Adrian met ex-Whitesnake collega’s Rudy Sarzo (bas) en Tommy Aldridge (drums) en zanger Ron Young (Little Caesar).

Adje Vandenberg & Guests: A Number One
Het door Adje geschreven kampioenslied voor FC Twente uit 2011, ‘live’ uitgevoerd voor een dolenthousiast thuispubliek in Enschede, met naast Adje op het podium zanger Jan Hoving en drummer Mart Nijen Es èn pianist Jan Vayne.

Vandenberg’s MoonKings: Tightrope
Van het tweede album, MKII getiteld (2017), komt deze door Adrian Vandenberg geschreven stevige albumopener. Ook de videoclip is de moeite waard!

Vandenberg’s MoonKings: Sailing Ships
Deze song werd geschreven door David Coverdale en Adrian Vandenberg en werd voor het eerst bekend op het Whitesnake album Slip Of The Tongue uit 1989. Op het gelijknamige debuutalbum van Vandenberg’s MoonKings (2014) staat de song ook, waarbij zowel Coverdale als Jan Hoving zingen. Op het eind vorig jaar uitgekomen akoestische album Rugged And Unplugged staat eenzelfde versie als in deze in RTL Late Night met Twan Huys.

Foto: Harry Pater