George Harrison zou vandaag 71 jaar geworden zijn. Het allerbeste nummer uit de carrière van de veel te vroeg gestorven zanger en gitarist blijft volgens ons toch wel While My Guitar Gently Weeps, tevens een van zijn meest gecoverde composities. Menig gitarist kon zich in deze song lekker uitleven met lange solo’s en dat is dan ook precies wat veel van de onderstaande snarenmeesters deden toen ze het ultieme George Harrison-lied coverden. Dit zijn volgens ons de tien meest geslaagde versies van de tijdloze rockballad:

10. Santana

Het is even wennen aan deze gladde uitvoering van de cd Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics Of All Time (2010), met zangeres India.Arie en de befaamde cellist Yo-Yo Ma. Maar zodra Carlos Santana zijn gitaar weer laat zingen, wordt duidelijk dat deze versie een liefdevolle ode is aan George Harrison. Op het album neemt de gitarist naast While My Guitar Gently Weeps nog een aantal classic rocksongs onder handen, van o.a. Deep Purple, AC/DC en Led Zeppelin.

9. Paul Carrack, Mike Rutherford & Andy Fairweather Low

Toen een aantal (gitaar)helden in september 2004 bijeen kwam ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van de Fender Stratocaster, traden ook Paul Carrack en Mike Rutherford van Mike & The Mechanics op. Voor een prima versie van While My Guitar Gently Weeps werd het duo bijgestaan door de veelgevraagde sessiegitarist Andy Fairweather Low, waarin laatstgenoemde voor enkele schitterende solo’s zorgde. Dit optreden is te vinden op de dvd The Strat Pack Live In Concert.

8. Todd Rundgren & Joe Jackson

In 2003 verscheen het album Songs From The Material World: A Tribute To George Harrison, waarop grote namen als John Entwistle, Leslie West en Bill Wyman het werk van ‘de stille Beatle’ coverden. While My Guitar Gently Weeps ontbrak natuurlijk niet en werd vertolkt door Todd Rundgren. De alleskunner speelde het lied in 2004 ook live in het programma van Conan O’Brien, maar dan in een duetversie met Joe Jackson, ondersteund door een orkest.

7. Joe Walsh, Gary Clark Jr. & Dave Grohl

Tijdens de televisieshow The Night That Changed America werd eerder deze maand stilgestaan bij de eerste keer dat The Beatles optrad in The Ed Sullivan Show, een halve eeuw geleden. Diverse artiesten traden op, onder wie Paul McCartney en Ringo Starr zelf. Een van de hoogtepunten was een interpretatie van While My Guitar Gently Weeps, waarbij Joe Walsh werd bijgestaan door twee artiesten van nu: het bluestalent Gary Clark Jr. en Dave Grohl van Foo Fighters.

6. Jan Akkerman

Kort nadat in 2001 bekend werd dat George Harrison was overleden, bracht de beste gitarist van Nederland een schitterende akoestische ode aan de man die vele muzikanten inspireerde met zijn karakteristieke spel. In een uitzending van de KRO speelde Jan Akkerman een bijzonder arrangement van While My Guitar Gently Weeps, begeleid door beelden van Harrison. Een erg emotioneel eerbetoon van een topgitarist aan een andere topgitarist.

5. Toto

Het uitsluitend uit covers bestaande Through The Looking Glass uit 2002 is niet het sterktste Toto-album. De originelen van onder andere Cream en Steely Dan zijn dan ook lastig te benaderen. Toch is de plaat vanwege minstens één nummer de moeite waard en dat is dus de cover van While My Guitar Gently Weeps. Dat is voor een groot deel te danken aan gitarist Steve Lukather, die hier alles uit de kast trekt. Zo ook in deze waanzinnige liveversie:

4. The Jeff Healey Band

Ook hij leeft helaas niet meer: Jeff Healey. De blinde bluesgitarist werd door veel beroemde collega’s gerespecteerd. Niet voor niets deden op zijn meest succesvolle album Hell To Pay (uitgebracht in 1990) grote namen als Jeff Lynne (ELO) en Mark Knopfler mee. De ook op single verschenen versie van While My Guitar Gently Weeps is extra bijzonder omdat niemand minder dan George Harrison zelf ook meezong en –speelde!

3. Peter Frampton

De platen van Peter Frampton na Frampton Comes Alive! sloegen minder goed aan bij het publiek, terwijl er toch genoeg moois te ontdekken viel op een later album als Now (2003). Dat Frampton behoorlijk goed gitaar kan spelen, wisten we natuurlijk al, maar hij bewijst zich misschien wel meer dan ooit tevoren in de cover van While My Guitar Gently Weeps die op die plaat met verder alleen maar originals te vinden is.

2. Eric Clapton

Zelden werd een artiest op zo’n grootse manier geëerd als tijdens het in 2002 gehouden Concert For George. Onder anderen collega-Wilburys Tom Petty en Jeff Lynne, Harrisons zoon Dhani en ex-Beatles Paul McCartney en Ringo Starr waren van de partij om de beste songs van George Harrison te spelen. Een hoogtepunt was een indringend While My Guitar Gently Weeps door Eric Clapton, die natuurlijk ook de solo in het origineel speelde. In hetzelfde jaar bracht ‘Slowhand’ het nummer ook met Paul McCartney ten gehore tijdens een concert voor de Britse koningin dat de titel Party At The Palace kreeg.

1. Tom Petty, Dhani Harrison, Jeff Lynne, Steve Winwood & Prince

Je kunt voor of tegen de Rock And Roll Hall Of Fame zijn, maar de optredens die de artiesten weggeven tijdens de inhuldigingsceremonies zijn vaak zeer de moeite van het bekijken waard. Een van de mooiste samenwerkingen die tijdens zo’n avond kunnen ontstaan, vond plaats in 2004. George Harrison werd toen bijgezet in de Hall Of Fame en met zijn zoon Dhani, Steve Winwood en Traveling Wilburys Tom Petty en Jeff Lynne op het podium was de term ‘supergroep’ zeer op zijn plaats. Maar de show werd gestolen door Prince, die aan het einde met een ongelooflijke gitaarsolo de zaal helemaal plat speelde.