Vandaag wordt Paul McCartney 72 jaar. De beste man heeft natuurlijk een grote staat van dienst. Maar ondanks een succesvolle solocarrière wordt hij toch vaak in één adem genoemd met The Beatles. Enerzijds terecht, maar tegelijkertijd onterecht, want ook daarna heeft hij veel platen uitgebracht die zeer de moeite waard zijn. Onlangs verscheen er een nieuwe biografie getiteld Man On The Run. In het boek van Tom Doyle, waaraan McCartney zelf heeft meegewerkt, worden de jaren ’70 behandeld: de periode na The Beatles en met zijn nieuwe band Wings, waarmee hij in dat decennium succes had. Een goede reden om daarom de tien beste nummers van Wings op een rijtje te zetten.

10. Live & Let Die

In eerste instantie wilde filmproducent Harry Saltzman alleen dat McCartney de titelsong voor de gelijknamige James Bond-film uit 1973 zou schrijven voor een andere artiest – waarbij Saltzman in zijn achterhoofd Shirley Bassey had. Maar omdat McCartney alleen het gebruik van het nummer wilde toestaan in de versie van Wings, ging Saltzman daarmee uiteindelijk toch akkoord. Het nummer was ook een hereniging met Beatles producer George Martin. En de eerste single die werd uitgebracht onder de naam ‘Paul McCartney & Wings’. Het reggae-achtige middenstuk werd door Linda geschreven. Een bekende anekdote van McCartney over deze song is dat Saltzman na de eerste luisterbeurt zei dat hij het een goede demo vond, terwijl het al de uiteindelijke opname was die hij kreeg te horen. In 1991 coverde Guns ’N Roses het nummer en scoorde daar een grote hit mee.

9 Mrs. Vandebilt

Dit nummer verscheen in Groot-Brittanië en in Amerika niet als single, maar wel in Australië en de rest van Europa. In Nederland werd het daardoor ook een grote hit. Het nummer is afkomstig van het succesvolste album van Wings: Band On The Run uit 1973. De eerste regel heeft McCartney overgenomen uit een slogan van de Britse komiek Charlie Chester. McCartney heeft het voor 2008 nooit live gespeeld. Maar omdat het in Kiev een verzoek was van het publiek speelde hij het nummer voor het eerst live. En sindsdien is het niet meer van de setlist verdwenen tijdens de tournees die daarop volgden.

8. Beware My Love

Het album Wings At The Speed Of Sound uit 1976 is niet het sterkste van de band. McCartney gaf hierop de andere bandleden ook de ruimte om nummers af te leveren. Maar uiteindelijk bleken zijn eigen composities nog altijd het sterkst. Waaronder deze ondergewaardeerde track Beware My Love. Een typische jaren ’70 rocksong.

7. Junior’s Farm

Opgenomen met een vernieuwde formatie van Wings in Nashville in 1974. En ook weer een single waarop Wings naar voren kwam als een rockband. Hoewel het een wereldwijde hit was, bleef het in Nederland in de tipparade steken. Sinds 2011 speelt McCartney dit nummer weer live.

6. Letting Go

Afkomstig van het album Venus & Mars uit 1975. Een nummer waarin Wings rock en soul met elkaar leek te combineren. Met Wings heeft McCartney het regelmatig live gespeeld. Na meer dan 30 jaar speelde de ex-Beatle het in 2010 weer live.

5. Hi, Hi, Hi

In 1972 kreeg McCartney het voor elkaar dat twee singles van Wings door de BBC in de ban werden gedaan. De eerste was Give Ireland Back To The Irish. Waarin McCartney openlijk zijn kritiek geeft op de verkeerde rol van Britse soldaten tijdens de Bloody Sunday in het Ierse Derry. Als reactie op het verbannen van het nummer brachten ze op een volgende single het kinderliedje Mary Had A Little Lamb uit. Maar de daaropvolgende single Hi Hi Hi werd opnieuw door de BBC in de band gedaan. Omdat de tekst zou verwijzen naar drugs en seks. Ondanks de ban van de BBC werd het toch een grote hit. Sinds vorig jaar speelt McCartney dit nummer weer tijdens zijn concerten.

4. Girl’s School

Je kunt je bijna niet voorstellen dat deze rocksong het b-kantje was van het zoete Mull Of Kintyre. Het verhaal gaat dat de single in Nederland zo lang in de Top 40 heeft gestaan dat radio dj’s op een gegeven moment maar de b-kant gingen draaien. Ook in Amerika was de b-kant succesvoller dan Mull Of Kintyre, terwijl het in Groot-Brittanië één van de best verkochte singles allertijden is.

3. Winter Rose/Love Awake

Afkomstig van het album Back To The Egg uit 1979. Hierop wilde McCartney eigenlijk inhaken op het vernieuwde publiek van new wave en punk. Maar desondanks bevat het met deze medley een typisch melancholische McCartney-compositie.

2. Nineteen Hundred & Eighty-Five

Het epische slotstuk van het album Band On The Run. In het nummer wordt langzaam opgebouwd naar een uiteindelijke climax. Waarna er een korte reprise volgt van het titelnummer van het album. Met Wings heeft McCartney het nummer nooit live gespeeld. Maar ook dit nummer vertolkt hij sinds 2010 regelmatig tijdens zijn concerten.

1. Band On The Run

Het spreekt bijna voor zich dat dit misschien wel hét nummer van Wings is. Met het album kreeg McCartney eindelijk voor het eerst sinds The Beatles weer goede kritieken. Het album werd opgenomen in Lagos. Het nummer bevat uit drie delen. Het begint met een sombere kijk vanuit een gevangenis, waarna er een grimmiger stuk aanbreekt waarin verlangd wordt uit die gevangenis te komen. Met als uiteindelijke climax dat de gevangenen weten te ontsnappen.