Yngwie Malmsteen, geboren als Lars Johan Yngve Lannebak, wordt vandaag 55 jaar. Hij debuteerde op het album van de Amerikaanse band Steeler, speelde daarna met Graham Bonnet bij Alcatrazz en debuteerde als soloartiest met het fantastische album Rising Force in 1984. Malmsteen is als gitarist vooral beïnvloed door Hendrix en Blackmore en hij heeft inmiddels twintig studioalbums uitgebracht, Vandaag zetten we zijn beste songs op een rijtje.

10. Demon Driver

Demon Driver is te vinden op het vijfde studioalbum van Malmsteen, getiteld Eclipse (1990). Demon Driver is een uptempo rocknummer; een klassiek Malmsteen-stuk met heerlijke vocalen van Goran Edman. Demon Driver bevat (natuurlijk) een fantastische snelle wah wah-gitaarsolo en bovendien ook nog eens een zeer pakkend refrein, waardoor het nummer bijna radiovriendelijk wordt.

9. Crucify

Crucify wordt gezongen door Mark Boals en het nogal heavy nummer staat op het dertiende studioalbum van Malmsteen met de welluidende titel War To End All Wars. Cruficy is een ballad-achtig heavy nummer met twee uitstekende flitsende gitaarsolo’s van Yngwie.

8. Dreaming (Tell Me)

Deze prachtige ballad is te vinden op het vierde studioalbum van Malmsteen, Odyssey, dat op 8 april 1988 verschijnt. Dreaming (Tell Me) begint met een gevoelig akoestisch gitaarintro, gevolgd door de magistrale strot van Joe Lynn Turner die dit nummer tot een absolute kippenvelsong maakt. De gitaarsolo van Malmsteen is natuurlijk ook weer fabuleus, snel, melodieus en soms onnavolgbaar.

7. Queen In Love

Dit stevige midtempo nummer staat op een van de beste Malmsteen-albums, namelijk Trilogy, dat op 4 november 1986 het licht zag. Queen In Love wordt gezongen door Mark Boals en het refrein is nogal catchy, maar het nummer is natuurlijk erg goed door de heerlijke, hoge snelle neoklassieke solo van Yngwie. Luister en huiver, kippenvel!

6. Voodoo

Voodoo is te vinden op het achtste studioalbum van Yngwie Malmsteen, getiteld Magnum Opus (1995) en het nummer opent met een bombastische gitaarsolo en beukende riff. De leadvocalen op Voodoo worden verzorgd door Michael Vescera en het nummer is nogal stevig (vette riff) met de nodige tempowisselingen. De gitaarsolo in het midden is weer van hoge kwaliteit, snel, bombastisch en lekker jankend!

5. You Don’t Remember, I’ll Never Forget

You Don’t Remember , I’ll Never Forget werd als single uitgebracht en het nummer staat op Malmsteens derde studio album Trilogy (1986). Deze midtempo track met de bekende keyboardmelodie van Jens Johansson en de catchy chorus is waarschijnlijk een van de bekendste Malmsteen-nummers. De heerlijke snelle solo in het midden is weer fenomenaal, maar ook de vocalen van Mark Boals zijn meer dan uitstekend.

4. I’ll See The Light Tonight

I’ll See The Light Tonight, een uptempo nummer geschreven door Malmsteen en Jeff Scott Soto, is te vinden op Malmsteens tweede studio album Marching Out. Het flitsende nummer wordt gedragen door de uitstekende zang van Soto en natuurlijk het heerlijke snelle gitaarwerk van Malmsteen, die alweer een bijna onnavolgbare solo speelt.

3. Black Star

Black Star is de openingstrack van het debuutalbum van Yngwie Malmsteen, uitgebracht in 1984 onder de titel Rising Force. Black Star is en weergaloze instrumentale track waarin Malmsteen alle registers opentrekt en zijn gitaarsolo’s zijn weer eens wonderschoon. Black Star behoort tot Malmsteens favoriete songs en hij heeft ooit eens gezegd dat hij dit nummer altijd zal blijven spelen tot aan zijn dood…. Keihard afspelen en je weet niet wat je hoort!

2. Far Beyond The Sun

Far Beyond The Sun is de tweede instrumentale track van Malmsteens debuut en ook dit nummer, net zoals Black Star, zal altijd op de set list van Malmsteen terug te vinden zijn. Ook in Far Beyond The Sun toont Malmsteen zijn grote liefde voor Bach, Beethoven en Paganini en tovert hij een paar weergaloze arpeggio’s en gitaarsolo’s uit zijn Zweedse hoge hoed. De gitaartechniek van Malmsteen reikt in Far Beyond The Sun tot grote hoogten en het nummer behoort bij de diehard Malmsteen-fans tot een van de favorieten!

1. Trilogy Suite Opus 5

Trilogy Suite Opus 5 is het laatste nummer van Malmsteens derde studio album Trilogy (1986). Het vrij lange (7:16), instrumentale nummer is natuurlijk gecomponeerd door Malmsteen zelf en het stuk staat vol met riffs, hooks, arpeggio’s en magistrale solo’s zoals alleen Malmsteen die kan spelen. Trilogy Suite Opus 5 is zeer afwisselend, veel tempowisselingen, ook akoestische gitaarstukken, maar bovenal veel neoklassiek gitaargeweld, flitsende solo’s en kippenvelmelodieën. Trilogy Suite Opus 5 is Malmsteens magnum opus pur sang; luister en huiver hoe goed die ‘gekke’ Zweed gitaar kan spelen.