Ook al waren de grote hits van The Zombies geschreven door Rod Argent, ook de vandaag 71 geworden bassist Chris White componeerde veel van de mooiste nummers die de band heeft uitgebracht. Een aantal van die songs is te vinden in de onderstaande lijst met het beste werk van de invloedrijke Britse band. Inclusief uiteraard het een en ander van de albumklassieker Odessey And Oracle.

10. I Love You

Bassist Chris White mag voor deze b-kant van de single Whenever You’re Ready (1965) dan gekozen hebben voor de meest afgezaagde titel die er bestaat, er is waarschijnlijk geen beter nummer te vinden dat ook simpelweg I Love You heet. Hoewel weggestopt op de b-kant werd het catchy lied toch een grote hit in Amerika, maar dan wel in de uitvoering van een andere groep: People! Een kleine troost voor The Zombies was dat deze band na die ene single geen hits meer had en in de vergetelheid raakte – in tegenstelling tot de makers van het origineel.

9. Whenever You’re Ready

De b-kant I Love You mocht er dan zeker wezen, ook het nummer waar de single om draaide was er een om niet te missen. Whenever You’re Ready kwam uit de pen van Rod Argent, die toch wel de meeste Zombies-klassiekers op zijn naam heeft staan. Ondanks een pakkende melodie haalde het lied de hitlijsten niet, maar dat doet niets af aan een van de betere singles van The Zombies.

8. Butcher’s Tale (Western Front 1914)

Het meest experimentele nummer van Odessey And Oracle, een van de beste albums uit de jaren zestig. Butcher’s Tale is niet alleen opmerkelijk vanwege de vrij deprimerende tekst en de ongewone instrumentatie, maar ook dankzij de zang van bassist Chris White. Afgezien van een paar regels hier en daar liet hij de vocalen doorgaans over aan Rod Argent en Colin Blunstone. Hoewel het verhaal van Butcher’s Tale afspeelt tijdens de Eerste Wereldoorlog, was de tekst natuurlijk ook relevant vanwege de oorlog in Vietnam.

7. She Loves The Way They Love Her

Na Odessey And Oracle waren er plannen voor een volgend album dat de titel R.I.P. zou krijgen. Die plaat is nooit officieel in zijn geheel uitgekomen, maar verschillende tracks zijn te vinden op compilaties als Time Of The Zombies (1974). Een daarvan is het prachtige She Loves The Way They Love Her, dat in 1971 ook op het sterke solodebuut van Colin Blunstone stond: One Year. Overigens werd ook het nummer Smokey Day van die plaat eerder opgenomen door The Zombies voor het R.I.P.-album.

6. Beechwood Park

Het had niet veel gescheeld of Odessey And Oracle was in 1968 niet uitgebracht in Amerika (waar Time Of The Season uiteindelijk een behoorlijke hit werd). Clive Davis van CBS Records had niet veel vertrouwen in de plaat, maar gelukkig wist muzikant Al Kooper (bekend van o.a. Blood, Sweat & Tears) hem te overtuigen om de lp wel uit te brengen. De schrijfcredits werden verdeeld tussen Rod Argent en Chris White. Door laatstgenoemde is het stemmige Beechwood Park gecomponeerd, een van de vele hoogtepunten.

5. Tell Her No

Na het succes van de debuutsingle She’s Not There viel het aantal volgende hits wat tegen. Slechts drie nummers kwamen in Amerika in de top veertig te staan, maar deze stonden wel allemaal hoog genoteerd. Zo ook het luchtige Tell Her No, uitgebracht in 1964 en ook te vinden op de Amerikaanse debuut-lp The Zombies uit hetzelfde jaar. Het lied steeg naar nummer 6 in de Verenigde Staten, maar deed het veel minder goed in Engeland. Daar bleef Tell Her No steken op nummer 42.

4. Care Of Cell 44

Op het eerste gehoor is deze openingstrack van de albumklassieker Odessey And Oracle een typisch zonnig sixtieslied over twee geliefden die elkaar na lange tijd weer zien, maar luister aandachtig naar de tekst en je moet dat beeld toch een beetje bijstellen: “Saved you the room you used to stay in every Sunday/The one that is warmed by sunshine every day/And we’ll get to know each other for a second time/And then you can tell me about your prison stay”.

3. She’s Not There

De latere covers van Vanilla Fudge en Santana zijn ook zeker niet verkeerd, maar beide kunnen niet op tegen het originele She’s Not There van The Zombies. Toetsenist Rod Argent schreef deze jazzy rocksong, gezongen door de immer herkenbare Colin Blunstone. De single was de allereerste van de Britse band en de enige die in Engeland de top veertig haalde. In de Verenigde Staten volgden nog wel meer hits: Tell Her No en, uiteraard, Time Of The Season.

2. A Rose For Emily

Een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de twintigste eeuw was William Faulkner. Titels als The Sound And The Fury en As I Lay Dying zijn absolute aanraders voor liefhebbers van niet al te makkelijke literatuur (ondergetekende heeft een aanzienlijk deel van zijn oeuvre verslonden). Ook Rod Argent was kennelijk onder de indruk van zijn werk, want het treurige lied A Rose For Emily op Odessey And Oracle is gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van Faulkner. Het resultaat is een van de mooiste en meest bijblijvende popsongs van de sixties.

1. Time Of The Season

Na de hit Tell Her No in 1964 leek het afgelopen met de grote hits voor The Zombies. Meerdere singles van het album Odessey And Oracle flopten, waaronder de Britse uitgave van Time Of The Season die in maart 1968 verscheen. Een jaar later, toen de band al uit elkaar was, besloot men in Amerika datzelfde nummer daar ook een kans te geven. Met succes, want de single knalde naar de top drie. Ook in Nederland scoorde The Zombies een hit en tegenwoordig beschouwen we Time Of The Season als een van de ultieme nummers uit de jaren zestig.