David Garrick Byron, beter bekend als David Byron, werd geboren op 29 januari 1947 en hij zou vandaag dus 70 jaar zijn geworden. Hij is natuurlijk bekend geworden als zanger – de beste – van de Engelse hardrockband Uriah Heep. Zijn toch wel aparte stem is te horen op negen studioalbums en een liveplaat en dat was in de periode van 1969 tot en met 1976. In dat jaar, na het laatste album met Byron als zanger (High And Mighty) werd hij uit de band gezet vanwege alcoholproblemen. Negen jaar later overleed hij. Vandaag is zijn geboortedag, dus een top 10 van beste Uriah Heep-albums met Byron als zanger is wel op zijn plaats.

10. High And Mighty

Dit is het negende studioalbum van Uriah Heep en tevens het laatste waarop Byron de vocalen verzorgt. Hij werd ontslagen vanwege zijn excessieve drankgebruik en negen jaar later zou Byron daar ook aan overlijden. High And Mighty’s opening track One Way Or Another was de eerste single van het album en het werd grotendeels gezongen door John Wetton en Ken Hensley. High And Mighty kreeg geen goede kritieken, want het album werd omschreven als slappe mainstream rock met te veel poppy invloeden en slecht gecomponeerde songs.

9. Wonderworld

Wonderworld is het zevende studioalbum van Uriah Heep en op deze plaat is bassist Gary Thain voor het laatst te horen. De lp bevat negen songs en het bekendste nummer van dit album is waarschijnlijk Something Or Nothing, gecomponeerd door Box, Hensley en Thain. Het korte nummer werd opgenomen in München en een betere versie is te vinden op het tweede livealbum van Heep. getiteld: Live At Shepperton. Wonderworld behoort helaas ook niet echt tot de klassieke Uriah Heep-albums, want de meeste tracks zijn eigenlijk rechttoe-rechtaan hardrocknummers.

8. Return To Fantasy

Return To Fantasy is het achtste studi album van Uriah Heep en John Wetton hanteert hier voor de eerste keer de basgitaar. De titelsong, geschreven door Byron en Hensley, werd als single uitgebracht en het is een lekker typisch uptempo Heep-nummer met een catchy refrein. De eerste single van het album was echter Prima Donna en die track was in Noorwegen en Denemarken zeer succesvol.

7. Very ‘Eavy, Very ‘Umble

Het debuut van Uriah Heep is nog steeds een ondergewaardeerd album, want er staan prachtige nummers op zoals Come Away Melinda en Wake Up (Set Your Sights). De muziek op Very ‘Eavy is een mix van metal, hardrock en progressieve rock en de meeste tracks werden door gitarist Box en zanger Byron geschreven. Het bekendste nummer van het debuut is natuurlijk Gypsy, een zeer goede track met een catchy gitaar- en orgelmelodie. Gypsy is ook te vinden op het eerste livealbum van Uriah Heep en het nummer wordt zelfs nu, in 2017 (47 jaar later), nog bijna altijd live gespeeld. Very ‘Eavy, Very ‘Umble deed het commercieel gezien behoorlijk slecht en dat is eigenlijk volkomen onterecht, want vergeleken met andere Heep-albums is dit zeker een revelatie…

6. Salisbury

Salisbury is het tweede studioalbum van Uriah Heep en in tegenstelling tot het debuut bemoeide Ken Hensley zich op dit album nogal met het componeren van de songs. Opvallendste nummer is natuurlijk de titeltrack, die maar liefst zestien minuten klokt en waarop ook een 24 mans klassiek orkest te horen is. Maar Salisbury is vooral bekend vanwege de song Lady In Black, een zeurballade van de eerste orde, die vooral in Duitsland een superhit werd. Het album deed het commercieel niet slecht en haalde de hitparade in Duitsland (31), Australië (22), Amerika (103) en in Finland piekte Salisbury zelfs op plaats 1…..

5. Sweet Freedom

Sweet Freedom (een conceptalbum), het zesde studioalbum van Uriah Heep, was hun eerste album dat in Amerika door Warner Bros werd uitgebracht en het behaalde in de States dan ook een verdienstelijke 91ste plaats in de Billboard 200. Van het album werden twee singles uitgebracht, de titelsong en Stealin’. Dat nummer, geschreven door Hensley, werd een grote hit voor de band en het behaalde in Nieuw-Zeeland de gouden status. Sweet Freedom is muzikaal gezien een interessante plaat met veel variatie en met als beste nummers Pilgrim en de titelsong.

4. Look At Yourself

Het derde studioalbum van Uriah Heep wordt door veel fans gezien als een van hun allerbeste albums. De zeven nummers op Look At Yourself zijn een muzikale mix van heavy metal en progressieve rock en vooral July Morning, Tears In My Eyes en de titelsong zijn meer dan uitstekende rocknummers. July Morning werd ook als single uitgebracht in Japan en Venezuela en later werd een liveversie van het nummer ook als single uitgebracht. July Morning valt vooral op door de meesterlijke orgelsolo van Hensley, die wordt ondersteund door de minimoog van Manfred Mann en de prachtige vocalen van Byron. Eigenlijk het enige zwakke nummer op Look At Yourself is het niemendalletje I Wanna Be Free.

3. Demons And Wizards

Het derde studioalbum van Uriah Heep zorgde voor de doorbraak van deze Engelse rockband, want het verkocht maar liefst drie miljoen keer. Veel diehardfans, maar ook muziekcritici, vinden Demons And Wizards het beste Uriah Heep-album. Demons And Wizards bevat prachtige nummers zoals The Wizard, Traveller In Time, Circle Of Hands en The Spell, maar het album is natuurlijk vooral bekend geworden door de hit Easy Livin’. Dat nummer is eigenlijk gewoon een rechttoe-rechtaan rock & roll-nummer met een lekker orgelrifje en een zeer catchy meezingrefrein. Easy Livin’ is de enige Uriah Heep-hit in Amerika (piekte op plaats 39), maar in ons kikkerlandje werd het hun grootste hit, met als hoogste plaats de vijfde. Demons And Wizards was een commercieel succes in Engeland (plaats 20), Amerika (plaats 23) en Finland, waar het zelfs terechtkwam op de eerste plaats!

2. The Magican’s Birthday

Het vijfde studioalbum Magican’s Birthday (1972) is Uriah Heep’s beste studioplaat. De meeste songs (vijf) op dit uitstekende rockalbum zijn gecomponeerd door Hensley en de hoogtepunten op The Magican’s Birthday zijn opener Sunrise, Sweet Lorraine, Echoes In The Dark en natuurlijk de titelsong. The Magican’s Birthday klokt maar liefst 10 minuten en staat bol van de fantastische gitaarpartijen en vocale topprestaties van Byron. De prachtige hoes van Roger Dean geeft deze plaat nog eens een extra boost. Drie nummers kwamen in de hitparade terecht, Blind Eye (plaats 97 in Amerika), Sweet Lorraine (plaats 91 in Amerika) en Spider Woman, dat zelfs piekte op plaats 13 in Duitsland.

1. Uriah Heep Live

Het eerste dubbele livealbum van Uriah Heep, uitgebracht in 1973, is de beste plaat van de band ooit. Alle klassieke Heep-nummers zijn erop terug te vinden: Sunrise, Look At Yourself, July Morning, Gypsy, Sweet Lorraine en Circle Of Hands. Vooral de lange versies van July Morning (11: 23) en Gypsy (13:32) zijn absolute pareltjes in het oeuvre van Uriah Heep, met hoofdrollen voor Box, Hensley en Byron; laatstgenoemde zingt echt de sterren van de hemel! Eigenlijk zijn alle songs op Uriah Heep Live een genot om naar te luisteren, alleen vind ik de rock & roll-medley op het einde niet zo geslaagd. Uriah Heep Live was een commercieel succes en piekte op plaats 13 in de Engelse hitparade. Dit album hoort gewoon in elke platencollectie aanwezig te zijn!