Gelukkig Nieuwjaar! We hebben een erg mooi muziekjaar achter de rug en 2015 lijkt vooral gevuld te worden met schitterende concerten. Bovendien kunnen we ons zeker verheugen op nieuwe albums van oude helden als Toto, Scorpions, Mark Knopfler, Bob Dylan en Van Morrison. Maar stiekem wensen we dat dit jaar nog veel meer voor ons in petto heeft, zoals nieuw werk van de tien acts hieronder. De kans daarop is niet altijd even groot, maar we blijven hopen!

Black Sabbath

Wie dacht dat het in 2013 verschenen 13 de afscheidsplaat van Black Sabbath was, heeft het (waarschijnlijk) mis. De kans dat er nóg een plaat komt, lijkt namelijk vrij groot – al is het natuurlijk nog de vraag of dat ook in 2015 gebeurt. Frontman Ozzy gaf onlangs in ieder geval aan dat de band dit jaar de studio induikt voor wat mogelijk het allerlaatste studiowerk van de metalpioniers wordt, ook al zei gitarist Tony Iommi kort daarvoor nog weinig voor dit idee te voelen: “God weet hoe hooggespannen de verwachtingen dan zullen zijn. Ik zou waarschijnlijk een hartaanval krijgen van de zorgen!” 

David Bowie

Tony Visconti maakte vorig jaar een hoop Bowiefans blij met een uitspraak over een nieuw album van de zanger. Helaas, de producer liet al snel op Twitter weten dat hij verkeerd geciteerd was en dat hij met ‘nieuwe muziek’ de onlangs verschenen single Sue (Or In A Season Of Crime) bedoelde. Toch blijven we hopen dat er ook een nieuwe langspeler volgt, want met The Next Day leverde Bowie in 2013 een prachtige comebackplaat af. Bovendien hintte de artiest zelf meerdere keren op een opvolger, al kan het natuurlijk zo zijn dat ook hij doelde op de a- en b-kanten van zijn recente single.

Deep Purple

Deep Purple wordt wederom niet in de Rock & Roll Hall Of Fame ingehuldigd, maar desondanks zou 2015 zomaar een mooi jaar kunnen worden voor fans van de band. Moesten we maar liefst acht jaar wachten op het album Now What?! (2013), inmiddels lijken de Britse rockers hun zinnen al weer op een volgende plaat te zetten. Ian Gillan zei in een interview dat hij en zijn collega’s in Portugal aan nieuwe songs werkten, al ging het hier slechts om een eerste schrijfsessie. Dat de opvolger van Now What?! in 2015 verschijnt, lijkt dus wat onwaarschijnlijk, maar wellicht hoeven we niet nog eens acht jaar te wachten. 

Fleetwood Mac

Van alle acts in dit lijstje lijkt een nieuw album van Fleetwood Mac het meest waarschijnlijk voor een release in 2015. Zoals bekend is de Rumours-bezetting sinds de terugkeer van Christine McVie weer compleet (het vijftal komt in mei en juni voor twee shows naar de Ziggo Dome) en de band is druk bezig met veel nieuw materiaal, dat mogelijk zelfs een dubbelalbum kan opleveren. Helaas gaf gitarist Lindsey Buckingham onlangs aan dat de eerste volledige Fleetwood Mac-plaat sinds Say You Will (2013) mogelijk ook de laatste wordt.

David Gilmour

We zijn nog steeds aan het genieten van het onverwachte Pink Floyd-album The Endless River dat kort geleden verscheen, maar ondertussen heeft David Gilmour ook aangekondigd bezig te zijn met nieuw solowerk voor de opvolger van zijn succesvolle On An Island (2006). In oktober zei de gitarist tegen Rolling Stone: “Er zit nog een paar maanden werk in en ik hoop dat de plaat volgend jaar uitkomt.” Verder is er nog niet veel bekend over de plaat, al is het vrijwel zeker dat David Crosby en Graham Nash weer met hem meezingen, net als op de voorganger.

Guns N’ Roses

Elke update over een nieuw album van Guns N’ Roses nemen we na het lange wachten op Chinese Democracy (2008) niet heel serieus meer, maar volgens meerdere bandleden is nieuw werk van Axl Rose en de zijnen bijna voltooid. De zanger zou een ‘shitload of songs’ hebben voor wat hij zelf ‘Chinese Democracy deel 2’ noemt – al is dat laatste misschien niet een heel hoopgevend bericht voor wie deel 1 maar rommel vond. Toch zijn ook de fans die liever het oude GN’R horen stiekem vast wel benieuwd naar de opvolger. Wij in ieder geval wel! 

Metallica

Nog een band die al lange tijd niet op lovende reacties van critici hoeft te rekenen (althans, als het om studiowerk gaat) is Metallica. Ja, de hoogtijdagen van de metalsterren liggen misschien ver achter ze en het tot nu toe meest recente album is die behoorlijk slecht ontvangen samenwerking met Lou Reed (Lulu, 2011), maar net als bij Guns N’ Roses zijn we altijd benieuwd naar wat deze band voor ons in petto heeft. Hoe groot de kans is dat we de nieuwe cd dit jaar verschijnt? In 2013 zei drummer Lars Ulrich in ieder geval nog in een interview: “Het zou me verbazen als de nieuwe Metallica-plaat voor 2015 uitkomt.” 

Santana

Deze stond vorig jaar ook al in onze lijst met platen waar we in 2014 naar uitkeken. Carlos Santana had namelijk plannen voor twee nieuwe projecten: één Spaanstalige plaat (het inmiddels al uitgebrachte Corazón) en een reünie van de originele Santana-band, met o.a. Gregg Rolie, Michael Shrieve en Neal Schon. Die tweede plaat moet nog komen en we hopen dat 2015 het jaar wordt waarin dit gebeurt, maar aangezien de show in Ziggo Dome eind juni (deels) in het teken staat van Corazón, lijkt de kans niet bijzonder groot.

Van Halen

A Different Kind Of Truth, het eerste volledige Van Halen-album met David Lee Roth sinds 1984, was een geweldige comeback, maar inmiddels zijn we al weer bijna drie jaar verder. Hoog tijd dus voor meer van dat moois. De heren lijken in ieder geval al bezig te zijn met nieuwe songs, want er dook vorig jaar een foto op van Eddie Van Halen in een studio in Los Angeles en frontman Roth bevestigde dat de band inderdaad plannen had voor een nieuwe plaat. Hij benadrukte wel dat fans deze niet vóór halverwege 2015 moesten verwachten, dus wie weet…

The Who

Dat Pete Townshend en Roger Daltrey aan een nieuw album wilden werken, wisten we al. Een voorproefje hebben we zelfs al kunnen beluisteren, want vorig jaar verscheen de compilatie The Who Hits 50!, inclusief het spiksplinternieuwe nummer Be Lucky. Die opname geeft ons reden om hoge verwachtingen te hebben voor het eerste Who-album sinds Endless Wire (2006), maar 2015 kan toch al niet meer stuk voor fans van de band. Op 1 juli mogen Daltrey en Townshend namelijk Ziggo Dome weer platspelen!