Het is inmiddels een cliché geworden, maar je kunt terugkijken op 2016 als een rampjaar voor de popmuziek. We moesten afscheid nemen van een flink aantal rocksterren en sommige daarvan behoorden tot de grootste iconen die de wereld ooit gekend heeft. Wij eren de verloren helden met negen onvergetelijke video’s uit hun hoogtijdagen.

1. David Bowie (10 januari)

2016 was nog maar net begonnen en gelijk moesten we afscheid nemen van een van de grootste popiconen aller tijden: David Bowie. Twee dagen na zijn 69ste verjaardag en de release van wat achteraf zijn laatste plaat bleek te zijn (Blackstar), stierf ‘The Thin White Duke’ totaal onverwacht. Er zijn natuurlijk ontzettend veel legendarische optredens om uit te kiezen, maar hieronder een schitterend fragment uit de televisieshow van Marc Bolan uit 1977, waarin Bowie zijn klassieker ‘Heroes’ zingt.

2. Dale Griffin (Mott The Hoople) (17 januari)

Mott The Hoople had natuurlijk een sterke connectie met diezelfde David Bowie. De band brak immers door met het door hem geschreven All The Young Dudes. Maar ook zonder zijn hulp wisten deze Britten zich uitstekend te redden, getuige bijvoorbeeld het prachtige album Mott (1973). Op 17 januari overleed drummer Dale ‘Buff’ Griffin, nadat hij lange tijd aan Alzheimer geleden had. Hij werd 67 jaar.

3. Glenn Frey (Eagles) (18 januari)

In dezelfde maand dat we de dood van David Bowie moesten verwerken, kwam ook het even onverwachte bericht dat Eagles-oprichter Glenn Frey op 67-jarige leeftijd overleden was – de man die zo veel hits had gezongen en er ook vaak aan had meegeschreven. Tequila Sunrise, Desperado en Lyin’ Eyes zijn slechts enkele titels die hij met collega Don Henley schreef. Volgens die andere helft van het schrijversduo kan de legendarische groep dan ook niet voortbestaan zonder Frey.

4. Jimmy Bain (Rainbow) (23 januari)

Een minder grote naam dan Bowie of Frey, maar niettemin één die een beetje hardrockliefhebber wel kent. Jimmy Bain speelde in de seventies namelijk bas bij Rainbow en is te horen op het volgens velen beste album van de band: Rainbow Rising (1976). De muzikant werkte een tijdje later opnieuw samen met Rainbow-frontman Ronnie James Dio, onder meer op diens klassieker Holy Diver (1983). Bain overleed in januari op 68-jarige leeftijd.

5. Paul Kantner & Signe Toly Anderson (Jefferson Airplane) (28 januari)

Opmerkelijk: op dezelfde dag, 28 januari, stierven twee oud-leden van de onvergetelijke psychedelische rockband Jefferson Airplane: zangeres Signe Anderson en gitarist Paul Kantner. Die eerste maakte na het debuutalbum Takes Off (1966) al plaats voor de bekendere Grace Slick. Kantner bleef wel en maakte de grootste successen mee, waaronder White Rabbit en Somebody To Love. Hieronder een bijzonder live-filmpje van de line-up met Anderson.

6. Keith Emerson (Emerson Lake & Palmer, The Nice) (10 maart)

In maart kwam het schokkende nieuws dat Keith Emerson, een van de grootste toetsenvirtuozen uit de rockgeschiedenis, een einde aan zijn leven had gemaakt. De progheld wordt natuurlijk vooral herinnerd vanwege zijn successen met de ‘supergroep’ Emerson, Lake & Palmer, maar daarvoor speelde hij al bij een andere grote band: The Nice. Hieronder een fragment uit die tijd. Overigens bleek Emerson niet het laatste lid van ELP dat dit jaar het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde…

7. Prince (21 april)

De discografie van de in april op 57-jarige leeftijd overleden Prince is te veelzijdig om hem in het hokje ‘classic rock’ te plaatsen, maar rocken kon de Amerikaanse superster natuurlijk meer dan prima. Purple Rain blijft een meesterlijke ballad en in andere songs (Let’s Go Crazy, Guitar) liet hij horen een uitstekend – en misschien ook wel tamelijk onderschatte – gitarist te zijn. Dat deed hij ook in 2004, toen George Harrison werd ingehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame en Prince even helemaal los mocht gaan tijdens de gitaarsolo in While My Guitar Gently Weeps!

8. Leon Russell (13 november)

Alleen al vanwege zijn betrokkenheid bij Joe Cockers legendarische Mad Dogs And Englishmen-tournee in 1970 verdient Leon Russell het om herinnerd te worden als een groot muzikant en songwriter. Hij werkte echter nog met talloze andere grootheden samen (van Dylan tot de Stones) en maakte zelf ook een aantal interessante platen. Hieronder een filmpje van Russell met oude vriend JJ Cale, met wie hij als tiener al in een bandje speelde.

9. Greg Lake (Emerson Lake & Palmer, King Crimson) (8 december)

Na Keith Emerson in maart overleed onlangs nóg een lid van Emerson, Lake & Palmer. Als onderdeel van dat progtrio schreef en zong Greg Lake onder meer de hit Lucky Man, maar zijn belangrijkste bijdrage aan de (progressieve) rockmuziek stamt misschien wel uit zijn tijd bij King Crimson. Het is namelijk zijn stem die je hoort op het razend invloedrijke debuut In The Court Of The Crimson King (1969). Daarnaast heeft Lake ook nog een fijne solohit op zijn naam staan, in de vorm van de kerstsingle I Believe In Father Christmas. Die gaan wij tijdens de kerstdagen dan ook vaak opzetten…