Vandaag is het 73 jaar geleden dat Queen-zanger Freddie Mercury op 5 september 1946 werd geboren, als Farrokh Bulsara in Stone Town in het sultanaat Zanzibar, tegenwoordig Tanzania. Over Freddie’s leven is, mede door de succesvolle film Bohemian Rhapsody, zo ongeveer alles bekend. Op 24 november 1991 overleed hij op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

Naast een geweldige entertainer (iedereen die hem ooit live heeft gezien kan dit beamen) en songwriter was hij ook een uitstekende en veelzijdige zanger. Hieronder een groot aantal bewijzen van zijn veelzijdigheid als zanger. Wat is jouw favoriet?

Bohemian Rhapsody

Zo’n beetje alle stijlen die Freddie Mercury in zich had zijn vertegenwoordigd in de bekendste en meest succesvolle Queen-song, afkomstig van het album A Night At The Opera uit 1975.

My Fairy King

Een van de eerste songs die ondergetekende hoorde van de mij toen nog onbekende band Queen. Dat gebeurde op een middag in 1973 toen ik net weer thuiskwam van school, tijdens een radioprogramma van Hugo van Gelderen op Hilversum 3, die gewoon drie nummers achter elkaar liet horen… ik was meteen verkocht en bestelde meteen de debuut-lp Queen in mijn vaste platenwinkel, want ook daar hadden ze nog niet van de band gehoord.

Crazy Little Thing Called Love

Deze single liet Freddie als een soort Elvis horen, met een rockabilly/rock & roll-sound. Het was de allereerste Amerikaanse nummer één-hit voor de band en staat op het album The Game uit 1979.

The Prophet’s Song

De opener van kant 2 van A Night At The Opera is de langste track die Queen ooit uitbracht als studio-opname. Met prachtige zang van Freddie in meerdere lagen, vooral mooi te horen op de 5.1 surround versie op de audio-dvd en sacd (super audiocd).

Doing Alright

Een van de drie songs die Hugo van Gelderen in 1973 draaide op de nationale popzender. Deze song is geschreven door Brian May en zanger Tim Staffell van de band Smile, die na Staffells vertrek werd omgedoopt in Queen. Freddie’s zang is in deze versie vergelijkbaar met die van zijn voorganger.

Keep Yourself Alive

De eerste single van Queen werd in juli 1973 uitgebracht, een week voordat het debuutalbum in de winkels kwam. Mede omdat de single weinig op de radio werd gedraaid werd het geen hit. Maar de song was jarenlang niet uit de setlists van de Queen concerten weg te slaan. Brian May schreef de song al in 1971.

Seaside Rendezvous

Op A Night At The Opera staat dit in vooroorlogse stijl uitgevoerde ruim twee minuten durende liedje, geschreven door Freddie en samen met Roger Taylor (de anderen doen niet mee) maakte hij de geluiden van de instrumenten die je hoort, met uitzondering van de vleugel en de honky tonk piano.

Love Of My Life

Sinds de release van A Night At The Opera werd deze song tijdens vrijwel alle optredens gespeeld, als onderdeel van het akoestische intermezzo. Een ideaal meezingmoment voor de fans, ook nu nog èn tijdens de soloconcerten van Brian May. Tijdens de concerten met Adam Lambert is op een gegeven moment Freddie te zien en te horen, voor velen een kippenvelmoment!

These Are The Days Of Our Lives

Een van de laatste songs die Freddie Mercury tijdens zijn leven heeft ingezongen en, eerlijk is eerlijk, wàt een vocale prestatie is dit! Het album Innuendo werd in februari van 1991 uitgebracht en dus heeft hij dit nog meegemaakt en kunnen genieten van het succes van deze plaat.

The Fairy Feller’s Master-Stroke

De eerste drie Queen-albums bevatten vooral door Led Zeppelin en anderen beïnvloede  hardrockmuziek, maar op Queen II (uit 1974) was ook een heel ander geluid te horen! Je zou kunnen zeggen dat het al laat horen hoe het later met Bohemian Rhapsody zou gaan klinken. Dream Theater maakte er jaren later een coverversie van.

The March Of The Black Queen

Ook van Queen II (de B-kant, oftewel The Black Side) komt deze door Freddie geschreven song, wat al was gebeurd voordat hij in Queen zat.

Lazing On A Sunday Afternoon

En weer een andere sound, deze door Freddie geschreven en volledig door hem uitgevoerde (m.u.v. Brian’s gitaarsolo) vooroorlogs klinkende song.

Stone Cold Crazy

Deze stevige rocker komt van het album Sheer Heart Attack uit 1974 en werd al jaren gespeeld tijdens de concerten, voordat er een opname van werd gemaakt in de studio. De song wordt aan alle vier bandleden toegeschreven, want geen van hen kon zich herinneren wie het geschreven of bedacht had. Metallica maakte er een prima cover van, die ze ook speelden tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert in Wembley Stadium in 1992.

Body Language

In 1982 kwam Queen met het door veel diehard fans gehate album Hot Space. Gehaat omdat de band het aandurfde om met disco en funk te experimenteren. Maar er staan ook prachtige songs op als het aan John Lennon opgedragen Life Is Real, Las Palabras De Amor en natuurlijk de wereldhit (de tweede Amerikaanse nummer één-hit) Under Pressure (het duet met David Bowie).

Freddie Mercury & Montserrat Caballé – Barcelona

Dat Mercury veel affiniteit had met klassieke muziek was al jaren bekend, zoals te horen op The Millionaire Waltz op A Day At The Races uit 1976 en natuurlijk op (daar is ie weer) Bohemian Rhapsody. Dat hij in 1988 het duettenalbum Barcelona met de Spaanse operadiva Montserrat Caballé uitbracht mag dan ook geen verrassing zijn geweest.