Classic Rock Mag wenst iedereen een gelukkig en muzikaal 2016! Het zou wel eens een heel memorabel jaar kunnen worden op rockgebied, met verschillende unieke herenigingen, langverwachte albums en bijzondere concerten. Denk aan de gedroomde Guns N’ Roses-reünie, de nieuwe Bowieplaat en de komende show van Jeff Lynne’s ELO in de Ziggo Dome. Wij zetten negen gebeurtenissen op een rij waar wij enorm naar uitkijken!

Black Sabbath: afscheidstour

Dit lijkt misschien een rare keuze, want hoe kunnen wij als classic rock-fanaten nou in hemelsnaam uitkijken naar het afscheid van een van de beste bands binnen het genre? Natuurlijk hebben we liever dat Black Sabbath nog járen doorgaat, maar we hebben hoe dan ook veel zin in het optreden op het festival Graspop in juni – het enige concert in het kader van The End Tour in de Benelux. En natuurlijk zullen ook wij tegen die tijd een traantje wegpinken. Overigens gaat Ozzy gewoon vrolijk solo verder. Zijn nieuwe plaat schijnt binnenkort uit te komen, nóg iets om naar uit te kijken dus!

Ritchie Blackmore: terugkeer naar rockmuziek

Een van de meest opmerkelijke rocknieuwtjes van vorig jaar was toch wel de aankondiging van Ritchie Blackmore’s rock-comeback in 2016. Tot nu toe staan er slechts enkele shows in Engeland en Duitsland gepland, en er zouden best meer kunnen komen. “Als het werkt, gaan we natuurlijk meer shows geven”, aldus de gitarist in een recent interview. De tot nu toe bevestigde concerten onder de naam Ritchie Blackmore’s Rainbow vinden plaats op 17 en 18 juni tijdens de Monsters Of Rock-festivals in Duitsland, gevolgd door een optreden in Birmingham op 25 juni. De shows staan in het teken van ‘het beste van Deep Purple en Rainbow’ en de nieuwe line-up bestaat verder uit zanger Ronnie Romero, bassist Bob Nouveau, drummer David Keith en toetsenist Jens Johansson. Laten we hopen dat deze formatie ook Nederland aandoet!

David Bowie: nieuw album

In tegenstelling tot sommige andere gebeurtenissen in deze lijst is een nieuwe Bowie een zekerheidje. Sterker nog, ★ (spreek uit: Blackstar) verschijnt eind volgende week al! De opvolger van de succesvolle comebackplaat The Next Day lijkt een nogal experimentele bedoening te zijn, afgaande op de eerder verschenen nummers Sue (Or In A Season Of Crime) en ‘Tis A Pity She Was A Whore, en de onlangs op single uitgebrachte titeltrack. Die laatste kreeg ook een schitterende videoclip, die je hieronder kunt bekijken. Bowie blijft ons verrassen, al blijft het jammer dat we niet meer hoeven te rekenen op concerten van de muzikale kameleon.

Guns N’ Roses: reünie

Het nieuws dat Axl en Slash weer met elkaar overweg konden maakte heel wat los in 2015 en het moet heel raar lopen wil die gedroomde Guns N’ Roses-reünie niet plaatsvinden. Volgens de laatste berichten verschijnt Axl binnenkort in de televisieshow van Jimmy Kimmel om te reageren op de geruchten over de hereniging die tot vorig jaar nog volstrekt ondenkbaar was. Wat hij gaat zeggen, is nog onbekend, maar Billboard meldde onlangs van bronnen vernomen te hebben dat de Gunners headliners zijn op het festival Coachella in april en dat er mogelijk ook een stadiontour komt. Helaas lijkt het er wel op dat GN’R-fans diep in de buidel moeten tasten: kaartjes zouden zo’n 250 dollar moeten kosten!

The Kinks: reünie

Ritchie Blackmore die weer rockmuziek maakt? Slash en Axl die een einde maken aan hun jarenlange ruzie? Wie had ooit gedacht dat deze dromen van menig rockliefhebber uit zouden komen? Alsof dat nog niet genoeg is, lijkt ook een hereniging van The Kinks niet ver weg. Vorige maand stonden de twee rivaliserende broers Ray en Dave Davies voor het eerst in bijna twintig jaar weer samen op het podium tijdens een concert van die laatste in Londen. De heren speelden slechts één nummer (You Really Got Me), maar Dave liet weten dat het optreden goed bevallen was. Niets lijkt een Kinks-reünietour nog in de weg te staan. Fingers crossed!

Jeff Lynne’s ELO: concert in de Ziggo Dome

Ook bijzonder: Jeff Lynne, de man die zo’n afkeer had van tournees, treedt weer op. In september vorig jaar gaf de muzikant/producer onder de naam Jeff Lynne’s ELO een door de pers bejubeld concert in het Londense Hyde Park en op 1 mei 2016 komt de band ook naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Naast de vele hits uit het Electric Light Orchestra-verleden zal ongetwijfeld het een en ander van het in november verschenen nieuwe album Alone In The Universe langskomen. En dat is zeker geen straf, want dat was een verdomd goede plaat!

Metallica: nieuw album

Ja, een nieuw album van Metallica stond de afgelopen jaren ook al op onze wenslijstjes, maar volgens Kirk Hammett zou de langverwachte opvolger van Death Magnetic uit 2008 (de flop Lulu met Lou Reed van drie jaar later rekenen we maar even niet mee) dit jaar dan eindelijk moeten verschijnen. Nou ja… “In het ergste geval wordt het begin 2017”, voegde de gitarist er voorzichtig aan toe in een interview met de Amerikaanse radiozender 103.3 The Edge. Onlangs hebben we in ieder geval voor het eerst wat muziek – 12 seconden maar liefst! – van de nieuwe plaat kunnen horen in een video met een kerstgroet voor de fans.

The Rolling Stones: nieuw album?

Een nieuw Stones-album staat natuurlijk altijd hoog op ons verlanglijstje. Het wordt tijd ook, want de vorige plaat A Bigger Bang is inmiddels bijna elf jaar oud! Maar niet gevreesd: volgens Keith Richards zijn hij en zijn collega’s van plan na de Zuid-Amerikaanse tour te beginnen met opnames. Bandmaat Ron Wood ging nog een stap verder door in een radio-interview te zeggen dat ze mogelijk in december 2015 al richting studio zouden gaan. Of dat gelukt is, weten we niet, en de wat meer sceptische fan zal zich afvragen of de heren nog wel in staat zijn een goede plaat te maken. De twee nieuwe tracks op de compilatie GRRR! uit 2012 en Keiths recente solorelease Crosseyed Heart smaakten in ieder geval naar meer.

Bruce Springsteen: nieuwe soloplaat

The Boss bracht sinds The Rising (2002) elke twee of drie jaar wel een nieuwe plaat uit, dus we achten de kans groot dat zijn onlangs aangekondigde volgende project in 2016 verschijnt. In een interview met de Amerikaanse radiozender SiriusXM verklapte Springsteen dat hij aan een echte soloplaat werkt, in de lijn van The Ghost Of Tom Joad (1995) en Devils & Dust (2005). Daar kijken wij in ieder geval erg naar uit, want die twee albums waren enkele van zijn sterkste uit de afgelopen dertig jaar. Ook zegt Bruce van plan te zijn te gaan toeren zonder zijn E Street Band. Mocht dat allemaal niet in 2016 gebeuren, vermaken we ons nog wel even met de spectaculaire recente boxset The Ties That Bind: The River Collection!