De dagen worden weer korter, buiten wordt het steeds kouder en elke dag ploeter je door de regen, sneeuw en storm naar je werk. Gelukkig hebben de winterse elementen ook menig classic rock-artiest en -band geïnspireerd tot het maken van de mooiste nummers. Tijd voor een top 10 van de beste winterse classic rocksongs.

10. Cinderella – Long Cold Winter (1988)

Dit nummer komt van het gelijknamige album Long Cold Winter, door de fans beschouwd als het beste werk van Cinderella. Rock met een lekker bluesy geluid. Over de stem van Tom Keifer zijn de meningen verdeeld: sommige mensen vinden hem geweldig en plaatsen hem in het rijtje bij Axl Rose of Brian Johnson, anderen vinden hem afschuwelijk.

Winterse lyric:‘It’s gonna be a long cold winter, long cold winter without your love.

9. The Beatles – Rain (1966)

Op de B-kant van Paperback Writer, staat dit geweldige Beatles-nummer dat later nog wel op verschillende compilaties zou verschijnen. Rain gaat over mensen die constant over het weer klagen, waar in de Hollandse winter natuurlijk helemaal vaak sprake van is (‘wat is het koud hè?’).

Winterse lyric: ‘When the rain comes, they run and hide their head, they might as well be dead’.

8. Herman Brood & His Wild Romance – Blue Ice Moon (1990)

Van het album met de toepasselijke winterse titel Freeze verschijnt in 1990 het nummer Blue Ice Moon van Herman Brood & His Wild Romance. Het ijs waar Herman Brood het over heeft, staat voor de liefde van zijn geliefde die hem gedesillusioneerd achterlaat. Bijzonder detail: de saxofoon in het nummer is van Clarence Clemons van de E Street band.

Winterse lyric: ‘You let me standing alone, without a dream in my heart, without a love of my own’.

7. Led Zeppelin – The Rain Song (1973)

Led Zeppelin schreef dit nummer na een opmerking van George Harrison van The Beatles. Hij vond dat Led Zeppelin geen echte ballads maakte. In de tekst vergelijkt Robert Plant de veranderende seizoenen van het jaar met de emoties in zijn liefdesrelatie. Voor velen een van de mooiste Led Zeppelin-nummers ooit.

Winter lyric: ‘Hey, I felt the coldness of my winter, I never thought it would ever go’.

6. KISS – God Of Thunder (1976)

God Of Thunder is een echt Gene Simmons-nummer geworden tijdens de liveshows van KISS door de jaren heen. Opmerkelijk, omdat zanger/gitarist Paul Stanley het eigenlijk geschreven heeft, maar producer Bob Erzin vond het nummer beter bij de zanger/bassist van KISS passen. De god van de donder en bliksem wordt als de machtigste beschouwd en de ‘donderslagen’ worden er vaak bij gehaald in de rockmuziek.

Winterse lyric: ‘I was raised by the demons, trained to reign as the one God of thunder and rock and roll’.

5. Creedence Clearwater Revival – Have You Ever Seen The Rain (1970)

Creedence Clearwater Revival-zanger/gitarist John Fogerty schreef over de regen in dit nummer, om een droevige stemming op een mooie dag uit te drukken. Hij was in deze stemming omdat zijn broer Tom CCR net verlaten had, terwijl de band op zijn commerciële en artistieke hoogtepunt zat.

Winterse lyric: ‘I want to know, have you ever seen the rain, comin’ down on a sunny day?’.

4. Bob Seger & The Silver Bullet Band – Against The Wind (1980)

Als je jong bent, kun je de hele wereld aan. Je rent tegen de harde wind in en vindt je eigen weg. Zo vergelijkt Bob Seger de wind met alle tegenslagen en gebeurtenissen in een mensenleven. Probeer maar eens niet aan dit nummer te denken wanneer je tegen de winterstorm in fietst.

Winterse lyric: ‘Against the wind, little somethin’ against the wind. I found myself seekin’ shelter against the wind’.

3. Scorpions – Rock You Like A Hurricane (1984)

De ‘hurricane’ – de orkaan – in Rock You Like A Hurricane staat voor de aantrekkingskracht die tot orkaankracht kan doorslaan. De clip en tekst van dit nummer veroorzaakten veel onrust en werden als vrouwonvriendelijk en te expliciet beschouwd door een aantal echtgenoten van belangrijke Amerikaanse politici. In 1985 werd hieruit de PMRC (Parents Music Resource Center) gevormd, waardoor we jaren lang hebben kunnen genieten van de ‘explicit lyrics’-stickers op cd’s.

Winterse lyric: ‘Here I am, rock you like a hurricane’.

2. Simon & Garfunkel – Hazy Shade Of Winter (1966)

Voordat je het weet, komt de winter er al weer aan. Dus doe vooral de dingen waar je zin in hebt en stel die niet uit. Dat moesten Simon & Garfunkel gedacht hebben toen ze Hazy Shade Of Winter schreven.

Winterse lyric: ‘Drinking my vodka and lime, I look around. Leaves are brown, now and the sky is a hazy shade of winter’

1. AC/DC – Thunderstruck (1990)

De broers Young van AC/DC vertelden graag het verhaal hoe Angus bijna crashte tijdens een vlucht, omdat de bliksem in het vliegtuig sloeg. In een interview in 2003 vertelt Angus Young: “We hadden de muziek al, maar zochten nog naar woorden met explosiviteit. ‘Bliksem’ gaf precies het gevoel van de song weer”. Thunderstruck was de eerste grote hit voor AC/DC sinds een lange tijd en is afkomstig van het album The Razors Edge. In Australië, waar AC/DC vandaan komt, noemt de bevolking de donkere wolken van een naderende storm ‘the razor’s edge’.

Winterse lyric: ‘Yeah them ladies were too kind, you’ve been Thunderstruck’