Op 23 juli wordt Saul Hudson, beter bekend als Slash, 54 jaar. Hij is bekend geworden als de gitarist van Guns N’ Roses, de band die eind jaren ’80 eigenhandig de rock & roll redde en de afgelopen drie jaar over de wereld toerde. Na onenigheid met Axl Rose verlaat Slash Guns N’ Roses en richt hij halverwege jaren ’90 zijn eigen Slash’s Snakepit op. In de afgelopen jaren is hij een veelgevraagde gast voor albums en optredens van de meest uiteenlopende artiesten: van Michael Jackson tot Mötorhead.

Met zijn Guns N’ Roses-collega’s Duff McKagan en Matt Sorum start hij Velvet Revolver, dat in 2004 wereldwijd doorbreekt met het hit-album Contraband. Na die band neemt Slash zijn eerste echte soloalbum op. Vanaf zijn tweede plaat werkt de gitarist samen met Myles Kennedy, waarmee hij nog twee albums zal uitbrengen tot aan zijn meest recente werk Living The Dream uit 2018. De geruchten dat er ook een nieuw Guns N’ Roses-album aankomt, na de immens succesvolle Not In This Lifetime Tour, worden ook steeds sterker. Maar ter gelegenheid van de verjaardag van Slash staan we vandaag even stil bij zes nummers waar hij zelf in schittert.

6. Been There Lately (2000) – Slash’s Snakepit

“Voor het eerst in jaren is toeren weer leuk, heb ik lol met mijn bandmaten en gaat het alleen over het spelen van rock & roll”, zou Slash later zeggen over zijn tour met Slash’s Snakepit in ’96. In 1993 start Slash dit project met ex-leden Gilby Clarke en Matt Sorum. Na de nodige bezettingswisselingen en een tussenstop van drie jaar ontmantelt Slash de band ook zelf weer.

5. By The Sword (2010) – Slash & Andrew Stockdale

Voor zijn eerste soloalbum (Slash uit 2010) vraagt Slash voor elk nummer een gastzanger. Bijzonder zijn de opnames met Adam Levine van Maroon 5 en het nummer Promise, met de in 2017 overleden Chris Cornell. Een van de nummers die eruit springt, is By The Sword met Andrew Stockdale van Wolfmother.

4. Home (1990) – Iggy Pop featuring Slash

De albums van Iggy Pop uit de jaren ’80 werden met wisselend enthousiasme ontvangen. In 1990 komt Iggy Pop echter keihard terug met het rockalbum Brick By Brick. Stooges-fan Don Was produceert het album met vocale bijdragen van Kate Pierson van B-52’s. De gastbijdragen zijn van onder anderen Duff McKagan en Slash van Guns N’ Roses. McKagan zal later vol ontzag spreken over de discipline van Iggy Pop, die geen drank of drugs aanraakte (terwijl McKagan en Slash daar op dat moment niet echt vies van waren).

3. I Hold On (2010) – Slash & Kid Rock

Je zou verwachten dat bekendere gastzangers als Alice Cooper, Ozzy Osbourne of Iggy Pop hoge ogen gooien op het soloalbum Slash uit 2010. Maar het is uiteindelijk I Hold On met Kid Rock als zanger dat een van de meest gedraaide nummers op classic rock-radiozenders is. I Hold On laat ook de groei van Slash als songwriter horen.

2. Anastasia – Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators

Wie zich afvraagt waarom Slash, een van de grootste rockgitaristen van deze tijd, samenwerkt met een vrij onopvallende zanger als Myles Kennedy, moet misschien naar zijn verleden kijken. Wanneer je jarenlang met botsende karakters als Axl Rose en Scott Weiland hebt gewerkt, is een rustiger type als Myles Kennedy een verademing. Maar dat is het niet alleen: Kennedy blijkt ook een uitstekend zanger en medecomponist, getuige Anastasia van het album Apocalyptic Love uit 2012.

1. Slither (2004) – Velvet Revolver

Slash, Duff McKagan en Matt Sorum waren al enige tijd bezig met een nieuwe band, maar konden de juiste zanger niet vinden, tot Scott Weiland van Stone Temple Pilots werd aangenomen. Het debuut Contraband behaalde de eerste positie in de album top 200 in de VS en de single Slither won in 2005 een Grammy voor Best Hard Rock Performance. Velvet Revolver heeft slechts twee albums gemaakt en de band is langzaam doodgebloed na het vertrek van Scott Weiland in 2008, die in 2015 overleed aan een overdosis.