Dit is de tijd van de lange warme zomeravonden, waar je met een drankje nog even kunt nagenieten van de dag. Dan is het lekker luisteren naar de beste classic rock, maar dan een paar tandjes rustiger aan. Vandaag de tien beste – nou vooruit, omdat ze zo lekker zijn de twaalf beste – rockballads voor een zwoele zomeravond.

12. Parisienne Walkways – Phil Lynott & Gary Moore

Op het eerste gezicht lijkt deze rockballad gemaakt om de virtuositeit van snarenkoning Gary Moore te etaleren en het verhaal te vertellen van een vergeten tijd met een geliefde in Parijs. Maar volgens Lynott-kenners zit er een verborgen boodschap in de song. Phil Lynott zong in een vroege versie van het nummer ‘I remember Paris in ’49’, verwijzend naar zijn geboortejaar en zijn vader Cecil Parris. De song lijkt meer te gaan over de teleurstelling over de kennismaking die Lynott had met zijn vader.

11. What Love Can Be – Kingdome Come

Toen de single What Love Can Be van Kingdome Come in 1988 uitkwam, waren de vergelijkingen met Led Zeppelin niet van de lucht. Maar als we eens zouden besluiten dat het niet erg is om sterk beïnvloed te zijn door een van de grootste rockbands aller tijden, blijft er een ontzettend mooie rockballad over.

10. Another Day – Dream Theater

John Petrucci, gitarist van Dream Theater, schreef dit nummer voor zijn vader toen deze leed aan kanker. In de song roept hij zijn vader op te vechten om nog een dag verder te leven, ook als de behandelingen heel zwaar worden.

9. Lazarus – Porcupine Tree

Lazarus is de Bijbelse figuur die door Jezus tot leven wordt gewekt. Deze song werd door Steven Wilson geschreven voor een film met hetzelfde thema. Toen de financiering van de film veel later eindelijk rond was, had Wilson het nummer al voor Porcupine Tree gebruikt.

8. Home Sweet Home – Mötley Crüe

Als je na een lange afwezigheid weer terug bent in je eigen huis, dan voelt dat een beetje vreemd. Precies dat gevoel wilden Nikki Sixx en Tommy Lee vastleggen in Home Sweet Home. Het platenlabel vond het nummer maar niks en wilde het niet op het album Theater Of Pain. De ballad van de glamrockers werd echter een dikke hit in de VS.

7. Silent Lucidity – Queensrÿche

“Het gevoel dat je weet dat je droomt”, zo omschreef gitarist Chris DeGarmo Silent Lucidity. De song begon met een akoestische gitaar en een zanglijn maar kwam niet echt van de grond. Pas toen producer Peter Collins dreigde dat de song niet op het album thuishoorde, voelden DeGarmo en zanger Geoff Tate de druk om het nummer te volbrengen naar wat het uiteindelijk is geworden.

6. Wild Is The Wind – David Bowie

Deze jazzklassier werd in 1957 geschreven voor de gelijknamige film Wild Is The Wind. Nina Simone nam de song in 1966 op voor haar album Wild Is The Wind. David Bowie was een groot bewonderaar van Simone en nadat hij haar had ontmoet wilde hij het nummer ombouwen naar een poprocknummer voor zijn album Station To Station.

5. Soldier Of Fortune – Deep Purple

Een van de weinige ballads van Deep Purple werd geschreven door Ritchie Blackmore en de nieuwe zanger van DP Mark III, David Coverdale. De rest van de band vond het nummer maar niets, maar Blackmore hield vol en zou het later in andere bands nog vaak spelen.

4. Dust Bowl – Joe Bonamassa

De Dust Bowl verwijst naar de grote zandstormen op de prairievlakten in de Verenigde Staten halverwege de jaren ’30. De hardst werkende rockmuzikant uit de muziekbusiness schreef het gelijknamige album Dust Bowl rond het countrythema en bewijst daarmee maar weer zijn veelzijdigheid. En het levert in ieder geval een prachtige ballad op.

3. Dreamer – Ozzy Osbourne

Als Beatles-bewonderaar schreef Ozzy Osbourne het nummer met een knipoog naar songs van zijn helden. ‘You might say I’m a dreamer’, zong John Lennon op Imagine. ‘I’m Just A Dreamer’, zingt Ozzy Osbourne. Osbourne vroeg Paul McCartney of hij bas wilde spelen op de song, maar deze weigerde omdat hij vond dat hij niets kon toevoegen aan iets wat al perfect is.

2. Still Loving You – Scorpions

Gitarist Rudolf Schenker werkte al langer aan de song die een van de grootste hits van Scorpions zou worden. Leadgitarist Matthias Jabs schreef de gitaarpartijen en pas toen zanger Klaus Meine een lange wandeling in de sneeuw had gemaakt wist hij het thema: “Een relatie waarvan je diep in je hart weet dat deze eigenlijk over is, maar waarvoor je het elke keer weer opnieuw probeert.”

1. Sailing Ships – Vandenberg’s MoonKings featuring David Coverdale

David Coverdale pushte zijn vriend Adrian Vandenberg om weer muziek op te nemen. Om zijn boodschap kracht bij te zetten beloofde Coverdale dat hij een nummer op het nieuwe album van Vandenberg zou zingen. De Nederlandse gitarist wilde altijd Sailing Ships, van het Whitesnake-album Slip Of The Tongue, een keer opnieuw opnemen. Vandenberg zei er later over: “Ik schreef het nummer toen voor mijn moeder, die me altijd vroeg nog een keer een mooie ballad te schrijven.”