Billy Gibbons, de opperbaard van ZZ Top, viert vandaag zijn 66ste verjaardag! Dit jaar verraste de zanger en gitarist met zijn door latinmuziek beïnvloedde soloplaat Perfectamundo, maar fans van zijn oude band hoeven niet te vrezen voor de toekomst van het Texaanse trio. Volgend jaar gaan Gibbons, Dusty Hill en Frank Beard immers gewoon weer samen toeren (op 27 juni staan ze in de HMH). Vandaag blikken we terug op een gouden periode uit de geschiedenis van ZZ Top met de beste tracks die de groep in de seventies afleverde!

10. Arrested For Driving While Blind

‘How could anyone be so unkind to arrest a man for drivin’ while blind’… Het lijkt misschien alsof ZZ Top met dit nummer wil zeggen dat er niets mis is met rijden onder invloed, maar bassist Dusty Hill liet later in een interview weten dat dit zeker niet de bedoeling was van de band. Arrested For Driving While Blind is een van de singles (en een van de beste nummers) van het vijfde album Tejas uit 1976. Het nummer werd helaas geen groot succes. Het plaatje haalde amper de top 100 in Amerika!

9. I’m Bad, I’m Nationwide

Het onderschatte Degüello uit 1979 is een van de betere ZZ Top-albums en was het eerste van de band op het label Warner Bros. I’m Bad, I’m Nationwide behoort tot de bekendste tracks van die lp, ook al verscheen het nummer niet op single. Wellicht heeft een plek op de succesvolle Greatest Hits-compilatie uit 1992 deze stoere rocksong wat meer populariteit bezorgd. Hoe dan ook: een van de essentiële ZZ Top-krakers.

8. Blue Jean Blues

Een heerlijke bluesballad van het album Fandango! uit 1975, dat voor een deel bestond uit live-opnames en voor de rest uit nieuw studiowerk. Blue Jean Blues behoort tot dat tweede gedeelte en vertelt volgens de liner notes bij de cd-remaster van het album een waargebeurd verhaal over een ex-vriendinnetje van drummer Frank Beard. Zij ging ervandoor met zijn jeans en kwam vervolgens in die broek naar een optreden van ZZ Top… samen met een nieuw vriendje.

7. Brown Sugar

Nee, dit is geen cover van de Stones-klassieker. Deze Brown Sugar werd geschreven door Billy Gibbons en staat op het allereerste album van ZZ Top, dat heel toepasselijk ZZ Top’s First Album heet en begin 1971 verscheen. De plaat liet direct horen waar dit Texaanse trio voor stond: simpele, onweerstaanbare en tijdloze bluesrock. Het debuut betekende niet direct de doorbraak voor de band, maar Brown Sugar groeide wel uit tot een fanfavoriet.

6. Beer Drinkers & Hell Raisers

Vrijwel elk nummer van het briljante album Tres Hombres (1973) had in dit lijstje kunnen staan, maar Beer Drinkers & Hell Raisers mag in ieder geval niet ontbreken. De band liet zich voor deze opzwepende song inspireren door Robert Parkers Barefootin’ en de leadzang wordt deze keer gedeeld door Billy Gibbons en bassist Dusty Hill. 42 jaar na de release is het nummer nog steeds een van de ultieme ZZ Top-klassiekers. Niet voor niets heeft de komende tour, waarbij de mannen op 27 juni de HMH aandoen, de Hell Raisers Tour als titel.

5. Just Got Paid

Niets zo fijn als een vers loonstrookje na een maand flink zwoegen, nietwaar? Billy Gibbons weet dat gevoel als geen ander te verwoorden in deze rauwe bluesrocker van het tweede ZZ Top-album Rio Grande Mud (1972). Prima plaat, zonder meer, maar Just Got Paid deed vermoeden dat het powertrio een nog veel betere plaat kon maken. Zoals bleek toen een jaar later het meesterwerk Tres Hombres verscheen.

4. Cheap Sunglasses

Uit de periode tussen de twee meesterwerken Tres Hombres en Eliminator is Degüello uit 1979 misschien wel de beste ZZ Top-plaat. Wat wil je, met tracks als I’m Bad, I’m Nationwide, A Fool For Your Stockings en Cheap Sunglasses. Dat die laatste als single geen grote hit werd, zegt niets over de kwaliteit van deze strakke rocksong. Voor wie nog op zoek is naar een toffe live-versie: in 2006 speelde Billy Gibbons het nummer live tijdens de Video Music Awards, samen met The Raconteurs (met Jack White), en daar zijn uiteraard beelden van te vinden op YouTube.

3. Waitin’ For The Bus / Jesus Just Left Chicago

Zoals We Will Rock You en We Are The Champions van Queen regelmatig aan elkaar worden verbonden op de radio, zijn ook Waitin’ For The Bus en Jesus Just Left Chicago onafscheidelijk. Hoewel eigenlijk twee totaal verschillende songs, loopt op het essentiële succesalbum Tres Hombres (1973) de ene in de andere over, en op setlists noteerde de band de nummers simpelweg als ‘Bus Jesus’.

2. Tush

Dat ZZ Top niet vies is van de vrouwtjes, mag duidelijk zijn. De latere hit Legs gaat logischerwijs over mooie benen, maar in Tush richt de band zich meer op een ander vrouwelijk lichaamsdeel, namelijk het achterwerk. Bovenal is Tush een klassieke uptempo bluessong en een van de bekendste tracks uit de carrière van de rockers. Tush werd een bescheiden hitsingle en kwam op het uitstekende album Fandango! (1975) terecht.

1. La Grange

Met deze bluesrocker bewees Billy Gibbons zich een gitarist om in de gaten te houden. La Grange, over een Texaans bordeel, werd de bekendste track van het album Tres Hombres (1973) en wordt gelukkig nog altijd veel gedraaid op classic rock-radiozenders. In 1990 zou een andere gitaarheld, Gary Moore, nog even naar La Grange verwijzen in diens Texas Strut: “I went down south to Dallas to hear those cowboys wail/Came across that Billy Gibbons ridin’ on that ZZ trail.”