Gitaristen Warren Haynes en Derek Trucks lieten eerder deze maand weten The Allman Brothers Band te verlaten. Zij worden niet vervangen. Volgens Gregg Allman stopt de band aan het einde van dit jaar met toeren.

“Dit is het einde van de band”, zegt de zanger en toetsenist in een interview met het Amerikaanse blad Relix, “45 jaar is genoeg en ik wilde toch al iets anders doen. Iedereen heeft zijn eigen band om zich op te richten.” Een kleine troost voor fans is dat Allman een reünie in de toekomst niet uitsluit: “Wie kan het zeggen? Misschien komen we wel iedere vijf jaar weer samen voor wat losse optredens.”

Begin deze maand kondigden Warren Haynes en Derek Trucks aan dat zij aan het einde van 2014 uit The Allman Brothers Band stappen. Zij zullen doorgaan met hun eigen projecten. Haynes startte halverwege de jaren negentig de nog steeds zeer actieve jamband Gov’t Mule, terwijl Trucks de afgelopen jaren zowel The Derek Trucks Band als The Tedeschi Trucks Band oprichtte.

Haynes liet in een persbericht weten: “Deel uitmaken van The Allman Brothers Band heeft veel deuren voor mij geopend en dat neem ik niet zomaar voor lief. Hetzelfde geldt voor de vriendschap en muzikale band die ik met de andere leden heb. De vijfenveertigste verjaardag van The Allman Brothers Band [de band werd in 1969 opgericht] is een mijlpaal tussen de vele hoogtepunten tot nu toe, en ik kijk uit naar een geweldig jaar waarin muziek wordt gecreëerd zoals alleen The Allman Brothers Band dat kan.”

Ook Allman gaat zich bezighouden met andere projecten, zoals zijn Gregg Allman & Friends-tour. Daarnaast liet hij vorig jaar weten plannen te hebben voor een nieuwe soloplaat. Hij vertelde American Blues Scene: “Wat ik altijd al heb willen doen, was een plaat maken met de titel All Compositions By… en mijn naam erbij. Ik zou graag een album opnemen waarbij ik elk nummer zelf schrijf. Dat is waarschijnlijk een doel van iedere songwriter: een plaat maken die je helemaal zelf creëert. Ik bedoel, je kunt honderden muzikanten laten meedoen als je die nodig hebt, maar je schrijft het allemaal zelf.”

Wanneer de opnames van Allmans eerste soloalbum sinds Low Country Blues (2011) starten, is niet bekend, maar de zanger gaf wel aan opnieuw met producer T-Bone Burnett te willen werken.

Bekijk ook onze lijst met de tien beste songs van The Allman Brothers Band.