Voormalig Yes-zanger Jon Anderson is een samenwerking gestart met de Zweedse muzikant Roine Stolt, bekend van de progressieve rockbands The Flower Kings en Transatlantic. Het debuutalbum van het duo, Invention Of Knowledge, verschijnt op 24 juni.

De debuutplaat van Anderson/Stolt bevat slechts vier tracks waarvan de langste, het titelnummer, meer dan 23 minuten duurt. Dat doet natuurlijk terugdenken aan klassieke Yes-albums als Close To The Edge en Relayer, maar Roine Stolt benadrukt in een persbericht: “Het is niet bedoeld als nieuwe Yes-muziek; het is gewoon nieuwe muziek, modern en klassiek, rock en etno, ‘tribal’ en georkestreerd, groovend en zwevend. Hopelijk is het in de progressieve traditie – vooruitstrevend, verrassend en met vertrouwde elementen.”

Jon Anderson voegt toe: “Muziek is altijd al de drijvende kracht in mijn leven geweest. De samenwerking met een geweldige muzikant als Roine Stolt maakte het creëren van dit album een unieke ervaring. We kunnen niet wachten om Invention Of Knowledge uit te brengen.” Naast Anderson en Stolt werkten onder anderen toetsenisten Tom Brislin en Lalle Larsson, bassisten Jonas Reingold en Michael Stolt en drummer Felix Lehrmann mee aan de opnames.

Yes toert nog steeds, maar Anderson maakt sinds 2008 geen deel meer uit van de legendarische band. Sinds zijn vertrek bracht de zanger het soloalbum Survival & Other Stories (2011) uit en richtte hij The Anderson Ponty Band op, samen met violist Jean-Luc Ponty. Ook Roine Stolt hield zich de afgelopen jaren bezig met verschillende projecten, waaronder de progsupergroep Transatlantic, verder bestaande uit Neal Mose (Spock’s Beard), Mike Portnoy (Dream Theater) en Pete Trewavas (Marillion).