Met gitarist Sam Coulson als vervanger van Steve Howe heeft Asia een nieuw album gemaakt. Gravitas, zoals het eerste werk van deze nieuwe line-up heet, komt in maart uit.

Asia bestaat momenteel uit zanger/bassist John Wetton, drummer Carl Palmer, toetsenist Geoff Downes en gitarist Sam Coulson. Begin vorig jaar meldde Steve Howe dat hij de band verliet om zich weer op zijn werk met Yes te richten. De overige leden maakten vervolgens bekend met nieuweling Coulson – die eerder het podium deelde met onder anderen Paul Gilbert – aan een nieuw album te werken dat op dat moment nog Valkyrie heette. Die titel is nu dus veranderd in Gravitas.

Door de jaren heen heeft Asia heel wat bezettingswisselingen gehad, maar in 2006 kwam de originele line-up van de ‘supergroep’ (Wetton, Howe, Palmer en Downes) weer bijeen voor een tournee. Daarna maakte het viertal drie studioalbums, waarvan XXX in 2012 de laatste was. In hetzelfde jaar verscheen de liveplaat Resonance.

Volgens Amazon komt Gravitas op 24 maart uit via Frontiers Records. Onlangs gaf Wetton op zijn website een uitgebreide beschrijving van de negen tracks op de plaat. Daarin noemt hij ze een mix van prog, rock, pop, folk, klassiek, ‘melodic’ en alternatief, maar “allemaal toegankelijke nummers over echte relaties en situaties, zoals het hoort”.

De tracklist van Gravitas is als volgt:

  1. Valkyrie
  2. Gravitas
  3. The Closer I Get To You
  4. Nyctophobia
  5. Russian Dolls
  6. Heaven Help Me Now
  7. I Would Die For You
  8. Joe DiMaggio’s Glove
  9. Till We Meet Again