Zoals al het onderlinge geruzie tussen de bandleden ons al deed vrezen, is Black Country Communion uit elkaar. Zanger/bassist Glenn Hughes maakte dit weekend op Facebook bekend dat Joe Bonamassa de band verlaten heeft en zijn collega’s niet toestaat om de naam te blijven gebruiken.

Afgelopen zaterdag schreef Hughes op Facebook: “Jason [Bonham], Derek [Sherinian] en ik zullen doorgaan wanneer de tijd rijp is. Ik heb momenteel mijn handen vol aan het schrijven van mijn eerste solo rockalbum in vijf jaar! Yes!” Daar voegde hij later op de dag aan toe: “Om het even helder te maken, BCC is voorbij. Joe is vertrokken en we mogen de naam niet houden. Leuk hè?”

Het rommelt al langer binnen Black Country Communion, de ‘supergroep’ die vorig jaar het derde studioalbum Afterglow uitbracht. Eerder deze maand gaf Bonamassa in een interview met Premiere Guitar aan klaar te zijn met de band: “Wat mij betreft ben ik niet meer betrokken bij de band en ik zal je vertellen waarom: oorspronkelijk deed ik het voor dezelfde redenen dat ik met Beth Hart en Rock Candy werkte. Het was een excuus om andere soorten muziek te kunnen spelen.”

Vorig jaar verweet Hughes Bonamassa al dat hij te weinig tijd vrijmaakte voor Black Country Communion, terwijl hij juist in een band wilde zitten die regelmatig kon toeren. Volgens de rockveteraan zou Afterglow dan ook het laatste album van de band zijn. Door Hughes’ uitlatingen had Bonamassa geen plezier meer in Black Country Communion: “Het was gewoon niet leuk meer voor mij. Al die dingen die Glenn zegt in de media, in essentie geeft hij mij de schuld. Ik zou de reden zijn voor het gebrek aan optredens en het gebrek aan toekomst voor de band. De lol verdween snel. Het zou oneerlijk van me zijn om het podium op te gaan en te doen alsof ik met plezier speel om de band maar tevreden te houden.”

Welke naam Hughes, Bonham en Sherinian in de toekomst gaan gebruiken, is nog niet bekend. Joe Bonamassa heeft ondertussen een nieuw livealbum uitgebracht (An Acoustic Evening At The Vienna Opera House) en hij geeft eind juni twee concerten met zangeres Beth Hart in Carré, Amsterdam.