Terwijl het einde van de allerlaatste Black Sabbath-tour nadert, verschijnt op 11 november een ‘super deluxe edition’ van het legendarische tweede album Paranoid. De vier discs tellende heruitgave bevat onder meer nooit eerder verschenen live-opnames uit 1970.

De eerste cd van deze nieuwe editie bevat een remaster van het album, gevolgd door een disc met een zeldzame ‘quadrophonic mix’ die in 1974 op vinyl en 8-track verscheen. De derde en vierde schijven zijn gevuld met live-tracks: één met nooit eerder uitgebrachte opnames van een concert in Zwitserland uit augustus 1970 en één met audio van een televisieoptreden dat Black Sabbath in hetzelfde jaar in Brussel gaf. In de liner notes schrijft Judas Priest-frontman Rob Halford: “Paranoid is belangrijk, want het is de blauwdruk voor metal. Het album leidde de wereld in een nieuwe sound en scene.”

Een maand voor de release van de Paranoid-heruitgave verschijnt ook een nieuwe compilatie van Black Sabbath: The Ultimate Collection. Deze dubbel-cd bevat 31 tracks uit de Ozzy-jaren. De band toert momenteel nog door Amerika, in het kader van de The End-tournee, die in februari eindigt met twee shows in Birmingham.