Black Country Communion is niet meer, maar Glenn Hughes en Jason Bonham zetten hun samenwerking voort in een nieuwe band: California Breed. Het eerste album wordt in mei verwacht.

California Breed wordt gecompleteerd door de slechts 23-jarige gitarist Andrew Watt. Eind vorig jaar liet Glenn Hughes al weten dat hij met een nieuw project bezig was, waar hij nog niet veel over kwijt wilde. Wel zei hij dat Julian Lennon hem hielp om een band samen te stellen. “Julian was bezig met een tentoonstelling van zijn foto’s in Los Angeles”, zegt Hughes tegen het Britse Classic Rock Magazine, “Hij zei: ‘je moet deze vent ontmoeten, hij is een fantastische gitarist’ – en dat was dus Andrew”.

Watt rekent onder anderen Mick Ronson en Jimmy Page tot zijn invloeden. Jason Bonham zegt over zijn jonge collega: “Dat joch is geweldig. Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, deed hij me denken aan een blanke Jimi Hendrix. En hij speelt in de studio alsof hij op het podium staat!” Watt zelf verklaart: “Ik ben opgegroeid met de grungebands, maar mijn vader liet me Who, de Stones en Led Zeppelin horen. Dat werd dus ook mijn muziek”.

Het eerste album van California Breed staat gepland voor mei. De productie is in handen van Dave Cobb, die ook met de moderne rockband Rival Sons werkte. De titel van de plaat blijft nog even geheim, maar er komen twaalf tracks op te staan – waaronder de eerste single Midnight Oil. Hughes: “Ik beloof dat dit iets bijzonders gaat worden”.

Vorig jaar knalde de supergroep Black Country Communion uit elkaar. Naast Hughes en Bonham maakten ook gitarist Joe Bonamassa en toetsenist Derek Sherinian deel uit van die formatie. In december bevestigde Hughes op Twitter nog eens dat fans niet op een hereniging hoeven te rekenen: “Black Country Communion is voor altijd voorbij. De band zal voor altijd in mijn hart voortleven, maar ik heb het achter me gelaten”.