Als eerbetoon aan de in 2012 overleden Jon Lord werd dit jaar een concert georganiseerd waarbij onder anderen Rick Wakeman, Bruce Dickinson, Paul Weller en zijn oude band Deep Purple werk van de toetsenist uitvoerden. Deze show verschijnt in september op cd, dvd en blu-ray.

Het concert voor Lord vond plaats tijdens de Sunflower Jam, een sinds 2006 (bijna) jaarlijks terugkerend liefdadigheidsevenement naar een idee van Jacky Paice (vrouw van Deep Purple-drummer Ian Paice). De afgelopen jaren traden enkele van de grootste rocknamen op, onder wie Robert Plant, Brian May en Alice Cooper.

De editie van 2014 stond dus in het teken van de twee jaar geleden overleden Deep Purple-toetsenist Jon Lord, met optredens van onder meer Glenn Hughes, Rick Wakeman, Paul Weller en Iron Maiden’s Bruce Dickinson. Naast het welbekende rockwerk dat Lord maakte als lid van de Mark II- en III-bezettingen van Deep Purple, werd die avond ook materiaal van de groep Paice Ashton Lord gespeeld, samen met het klassiek georiënteerde solowerk van albums als Sarabande. Het tweede gedeelte werd verzorgd door de huidige Deep Purple-lineup.

In een persbericht zegt Ian Paice over de show: “Het was als geen enkel ander concert dat ik ooit heb gespeeld. Iedereen die in de Royal Albert Hall aanwezig was, was er om een geweldige man en muzikant te eren. De Royal Albert Hall is een vrij grote zaal en dat kan intimiderend zijn, maar die avond was meer als een samenkomst van vrienden in hun lokale pub dan een gewone show.”

Celebrating Jon Lord – At The Royal Albert Hall verschijnt op 26 september op cd, dvd en blu-ray. De volledige tracklist is hier te bekijken.