Eric Clapton wordt dit jaar zeventig en dat viert de legendarische gitarist met een nieuwe compilatie. De 3cd-set Forever Man brengt studio- en livemateriaal uit zijn lange tijd bij het label Reprise samen.

Clapton gaf eerder in interviews aan dat hij op zijn zeventigste wil stoppen met toeren. Op 30 maart bereikt ‘Slowhand’ die leeftijd en dat viert hij in mei met een aantal shows in de Royal Albert Hall in Londen en Madison Square Garden in New York. Kort daarvoor, op 28 april, verschijnt de compilatie Forever Man met nummers die Clapton opnam voor Reprise Records. Hij tekende in 1983 bij het label, dat in hetzelfde jaar de lp Money And Cigarettes uitbracht.

De eerste disc van deze 3cd-set bevat hoogtepunten van de studioplaten die hij sindsdien uitbracht, inclusief de hits Forever Man, Tears In Heaven en Change The World. De tweede schijf bestaat volledig uit live-opnames, inclusief uitvoeringen van nummers die Clapton ooit met Cream, Blind Faith en Derek & The Dominos opnam. De laatste disc staat in het teken van de blues, waarbij ook duetten met B.B. King en J.J. Cale aan bod komen. De complete tracklist is hier te bekijken.

Nu is het natuurlijk de vraag of Clapton na de komende shows in Londen en New York daadwerkelijk gaat stoppen met toeren. Afgaande op de recente documentaire Planes, Trains And Eric staat zijn besluit helaas vast. Bovendien zei hij vorig jaar nog tegen Rolling Stone: “Volgend jaar doe ik nog een paar shows en zeg ik: jongens, dat was het, ik stop ermee. Dan zie ik wel wat ik verder doe, of ik content ben met af en toe opnemen in de studio en tijd doorbrengen met de familie.”