2016 was op zijn zachtst gezegd een turbulent rockjaar en dat kwam natuurlijk voor een belangrijk deel door het overlijden van een groot aantal iconen, onder wie David Bowie, Glenn Frey, Status Quo’s Rick Parfitt en tweederde van Emerson, Lake & Palmer (Keith Emerson en Greg Lake). Maar er waren dit jaar meer opmerkelijke gebeurtenissen, die ons gelukkig lang niet allemaal treurig stemden…

1. Aankondiging reünie Guns N’ Roses (januari)

Vorig jaar was het rond deze tijd nog onduidelijk of Guns N’ Roses inderdaad weer bij elkaar zou komen voor een tournee. Het leek toen zo onwaarschijnlijk, want Slash en Axl konden elkaar jarenlang wel schieten. Maar na een intiem optreden in Los Angeles gebeurde het dan toch: de twee voormalige rivalen gingen de stadions en grote festivals af – zónder Izzy Stradlin, maar wel met bassist Duff McKagan. Critici waren jubelend en er bleek genoeg interesse in de reünie om van de Not In This Lifetime Tour een van de meest succesvolle concertreeksen van het jaar te maken. Dat belooft wat voor de show in het Goffertpark op 12 juli!

2. Crosby, Stills & Nash gaat uit elkaar (maart)

In september vorig jaar stonden ze nog gewoon met z’n drietjes op het podium van de Heineken Music Hall: het legendarische folkrocktrio Crosby, Stills & Nash. Dat was zeer waarschijnlijk de laatste keer, want in maart deed Graham Nash tijdens een interview met het blad Lust For Life een boekje open over zijn ruzie met David Crosby, die eerder al de woede van Neil Young op zijn hals haalde door diens vriendin in de pers een ‘giftig roofdier’ te noemen. “David heeft het hart uit Crosby, Stills & Nash gerukt”, aldus Nash. Gelukkig blijven de drie heren wel gewoon mooie muziek maken, zij het los van elkaar…

3. Alex Lifeson bevestigt einde Rush-tournees (maart)

Bij veel (prog)rockliefhebbers staat Rush bekend als een van de beste livebands in het genre, maar helaas is er inmiddels een einde gekomen aan het tourleven van het Canadese powertrio. Drummer Neil Peart kan de optredens fysiek niet meer aan. Collega Alex Lifeson vertelde in maart aan Rolling Stone: “Zijn schouders deden pijn, net zoals zijn armen, ellebogen, voeten… alles. Maar hij wilde niet minder dan honderd procent geven. Het werd steeds lastiger voor hem om dat vol te houden tijdens de laatste tour. Als je alles bij elkaar optelt, begrijp ik het helemaal. Geddy [Lee] en ik vinden het heel jammer, we waren graag nog iets langer doorgegaan.” Fans die bij het laatste Nederlandse concert in de Ziggo Dome in juni 2013 waren, moeten het dus doen met de mooie herinneringen aan die show.

4. Brian Johnson stopt met optreden wegens gehoorproblemen (maart)

Nog meer treurig stemmend nieuws in maart: AC/DC-frontman Brian Johnson moest stoppen met optreden. Deed hij dat niet, dan liep hij volgens zijn dokter het risico volledig doof te worden. Het was de zoveelste tegenslag die de band moest verwerken, nadat eerder gitarist Malcolm Young aan dementie bleek te lijden en drummer Phil Rudd in opspraak kwam nadat hij gearresteerd werd op verdenking van onder meer doodsbedreiging. Gelukkig voor Angus en de zijnen was een beroemde vriend van de band bereid om Johnsons plek tijdelijk in te nemen…

5. Festival Desert Trip wordt aangekondigd (april)

Het leek in april nog bijna te mooi om waar te zijn: zes van de grootste nog levende rock-acts aller tijden samen op één ‘megafestival’. Toch is dat precies wat er tijdens twee weekenden in oktober gebeurde. Een droomlineup bestaande uit The Rolling Stones, Bob Dylan, Paul McCartney, Neil Young, Roger Waters en The Who gaf acte de présence tijdens Desert Trip in Indio, Californië – ook wel ‘classic rock Coachella’ of ‘Oldchella’ genoemd. De gelukkigen die erbij waren zagen McCartney en Young zelfs nog even het podium delen!

6. Axl Rose wordt nieuwe zanger AC/DC (april)

Misschien nog wel onwaarschijnlijker dan die hele Guns N’ Roses-reünie waren de geruchten over Axl Rose als vervanger van Brian Johnson bij AC/DC. Met de GN’R-tour in aantocht had de zanger immers wel genoeg aan zijn hoofd, zou je denken. Toch werd in april het verbluffende nieuws naar buiten gebracht: Rose had zich inderdaad bij de Australische hardrockers aangesloten voor het laatste deel van de Rock Or Bust Tour. En net zoals Axl positief verraste tijdens de Guns N’ Roses-concerten, bracht hij het er ook uitstekend vanaf tijdens het zingen van al die AC/DC-klassiekers. Onder meer tijdens een show in het Belgische Werchter.

7. Aerosmith kondigt plannen voor afscheidstour aan (april)

Rush stopte met toeren, Black Sabbath begon aan een afscheidstournee en Status Quo zette een punt achter de elektrische shows. Alsof dat nog niet genoeg slecht nieuws voor classic rock-fans was, maakte Steven Tyler in april ook nog eens zijn plannen voor een nieuwe tour van Aerosmith bekend – mogelijk de laatste. “Kijk, er zijn twee bands die nog de originele bandleden hebben, wij en de Stones”, aldus de zanger tegen Rolling Stone. “Daar ben ik dankbaar voor. Dus of we nu een laatste tour doen of naar de studio gaan voor een nieuwe plaat, ik kijk ernaar uit.” Het Europese deel van de ‘Aero-Vederci Baby!’-tour is inmiddels aangekondigd, maar er is nog hoop. Tyler meldde onlangs niet zeker te weten of Aerosmith er na deze shows inderdaad genoeg van heeft…

8. Led Zeppelin wint plagiaatzaak (juni)

Jimmy Page en Robert Plant konden in juni opgelucht ademhalen, nadat een rechtszaak de heren al twee jaar als een molensteen om de nek hing. Het verhaal is bekend: Led Zeppelin zou het intro van Stairway To Heaven gestolen hebben van de band Spirit (om precies te zijn van het instrumentale stuk Taurus uit 1968). Niet heel onwaarschijnlijk, aangezien de groepen ooit samen toerden. De jury vond de twee songs echter niet genoeg op elkaar lijken om Page en Plant schuldig te bevinden aan plagiaat. “We zijn blij dat de jury in ons voordeel heeft geoordeeld, waarmee er eindelijk een einde komt aan twijfels over het ontstaan van Stairway To Heaven en bevestigd wordt wat wij al 45 jaar lang weten”, aldus het duo in een verklaring achteraf.

9. Bob Dylan wint de Nobelprijs voor de Literatuur (oktober)

Hij werd in voorgaande jaren al vaker genoemd als kanshebber, maar dat Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur ooit echt zou winnen, dat zagen waarschijnlijk maar weinig mensen aankomen. Het is immers niet gebruikelijk om deze eer toe te kennen aan een liedschrijver en bovendien had sinds 1993 geen enkele Amerikaan de prijs in ontvangst mogen nemen. In eerste instantie leek Dylan zelf niet heel erg onder de indruk van het nieuws, maar na een periode van stilte liet de singer-songwriter alsnog weten zeer verheugd te zijn. Hij kwam echter niet opdagen bij de uitreiking. In plaats daarvan zong Patti Smith de Dylan-klassieker A Hard Rain’s A-Gonna Fall.

10. Yes krijgt een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame (december)

De nominaties voor de Rock & Roll Hall Of Fame zijn jaarlijks goed voor fikse discussies onder muziekliefhebbers. Zo duurde het járen voordat Deep Purple eindelijk die verdiende plek kreeg (in april dit jaar) en viel ook een van de belangrijkste progressieve rockbands uit de geschiedenis steeds buiten de boot: Yes. Deze maand konden fans dan toch nog opgelucht ademhalen, want inmiddels is bekend dat de Britten in 2017 ingehuldigd worden (samen met o.a. Journey, ELO en Pearl Jam). Wijlen bassist Chris Squire kan de ceremonie helaas niet meer meemaken, maar wellicht zien we Steve Howe in april eindelijk weer eens op het podium met Jon Anderson, Bill Bruford en Rick Wakeman?