Na bijna tien jaar komt David Bowie eindelijk weer met een nieuw studioalbum! Het heugelijke nieuws is vandaag, op Bowie´s 66e verjaardag, bekend gemaakt. The Next Day komt in maart uit en de eerste single Where Are We Now? is nu al te beluisteren.

Totaal onverwacht, na jaren van stilte en wilde geruchten, is vandaag een nieuwe Bowie-single uitgebracht. Where Are We Now? is een krachtige ballad die zo op een album als Heathen (2002) had gepast. Er is ook al een – vrij merkwaardige – videoclip op Bowie’s officiële site gezet (zie onderaan dit bericht). De tekst van Where Are We Now? roept herinneringen op aan Bowie’s ‘Berlijn-periode’, met verwijzingen naar onder meer Potsdamer Platz.

Voor The Next Day, Bowie’s eerste album sinds het kwalitatief hoogstaande Reality (2003), werkt Bowie opnieuw samen met Tony Visconti. Met hem als (co-)producer maakte Bowie meesterwerken als Low (1977), “Heroes” (1977), Scary Monsters (And Super Creeps) (1980) en Heathen (2002). Het album zal veertien tracks bevatten en een luxe editie voegt daar nog drie bonustracks aan toe.

In de aankondiging op zijn website staat: “De afgelopen jaren werd de radiostilte alleen verbroken door eindeloze speculatie, geruchten en wishful thinking. Een nieuw album, wie had dat gedacht, wie had dat ooit durven dromen? David is een artiest die schrijft en uitvoert wat hij wil en wanneer… als hij iets te zeggen heeft, niet om iets te verkopen. Vandaag heeft hij zeker wat te zeggen!”

Na de Reality-tour liet Bowie nog maar weinig van zich horen. Hij was af en toe te horen op albums en tijdens concerten van anderen. Zo is hij te zien op de dvd Remember That Night van David Gilmour, met een uitvoering van Pink Floyds Arnold Layne.

In Lust For Life Magazine beweerde Ziggy Stardust-producer Ken Scott al dat Bowie een comeback zou maken: “Luister, hij speelt zijn hele leven al toneel. De laatste paar jaar speelt hij de rol van gepensioneerde muzikant. Kindertjes van school halen. Boodschappen doen. Dat zal niet veranderen tot die rol hem gaat vervelen. Hij gaat dan gewoon weer op tournee. Er zullen ook weer nieuwe albums volgen. Let op mijn woorden: een genie als David Bowie kan niet stoppen met creatief zijn.” Tot onze grote vreugde heeft Scott dus gelijk gehad.

De tracklist voor The Next Day (release: 11 maart) is als volgt:

1. The Next Day

2. Dirty Boys

3. The Stars (Are Out Tonight)

4. Love Is Lost

5. Where Are We Now?

6. Valentine’s Day

7. If You Can See Me

8. I’d Rather Be High

9. Boss Of Me

10. Dancing Out In Space

11. How Does The Grass Grow

12. (You Will) Set The World On Fire

13. You Feel So Lonely You Could Die

14. Heat

15. So She (bonustrack)

16. I’ll Take You There (bonustrack)

17. Plan (bonustrack)