Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat er dit jaar nog een nieuw Van Halen-album verschijnt, maar frontman David Lee Roth heeft volgens gitarist John 5 wel een nieuwe soloplaat afgerond. Het is echter onduidelijk wanneer deze opnames daadwerkelijk verschijnen.

John 5, die ook in de band van Rob Zombie speelt, zegt in een radioprogramma over zijn samenwerking met Roth: “We hebben net een nieuw album gemaakt, Dave noemt het The California Sessions. Het zijn elf van de beste nummers die je ooit zult horen, waarin alleen Dave en ik in te horen zijn, samen met Greg Bissonette op drums. En het is ongelooflijk. Er staat een song op met de titel Somewhere Over The Rainbow Bar & Grill en meer geweldig materiaal. Hopelijk ziet het ooit eens het daglicht, maar hij is natuurlijk ook bezig met Van Halen. Maar het is een fantastische plaat.”

Het album werd anderhalf jaar geleden gemaakt, vertelt John 5 verder: “Het is volledig origineel materiaal. Ik ging overdag bij hem langs om songs te schrijven en dan boekte hij ’s avonds de studio. Henson Studios, heet het nu. Qua zang klinkt het als de Dave van Van Halen I of II, of de Women And Children First-periode, en het is ongelooflijk, man. Hij is er zelf ook weg van, dus misschien wordt het uitgebracht.”

Onlangs dook er ook een foto op van Eddie Van Halen die een studio in Los Angeles bezocht, waarna er geruchten ontstonden over een nieuwe Van Halen-plaat. In december zei David Lee Roth al dat hij en zijn bandmaten druk bezig waren met het schrijven van songs, maar dat fans geen nieuw album moesten verwachten voor halverwege 2015.

Als Roth’s soloproject inderdaad binnenkort verschijnt, wordt dat zijn eerste sinds Diamond Dave uit 2003. Wel maakte de zanger onlangs de selectie voor een nieuwe cd/dvd-compilatie die afgelopen november uitkwam (Greatest Hits/The Deluxe Edition), waarop uiteraard hits als Yankee Rose en Just Like Paradise te vinden zijn.