Grote metalnamen als Metallica, Scorpions en Motörhead eren wijlen Ronnie James Dio op de nieuwe tributeplaat This Is Your Life, die vanaf april verkrijgbaar is.

Dertien nummers uit Ronnie James Dio’s tijd bij Rainbow, Black Sabbath en zijn eigen band Dio werden gecoverd door enkele van de grootste hardrock- en metalacts. Erg nieuwsgierig maakt vooral de negen minuten durende Ronnie Rising Medley van Metallica, met daarin uitvoeringen van de Rainbow-songs A Light In The Black, Tarot Woman, Stargazer en Kill The King.

Voor een groot deel bestaat This Is Your Life uit Rainbow-covers. Zo vormde Motörhead een team met Saxon-zanger Biff Byford voor de versie van Starstruck, waagden de mannen van Scorpions zich aan Temple Of The King, en lenen Glenn Hughes en Rob Halford (Judas Priest) hun zangtalenten aan respectievelijk Catch The Rainbow en Man On The Silver Mountain. Uit de Black Sabbath-periode komt onder meer Neon Knights, hier door de band Anthrax gespeeld. Het tributealbum sluit af met een nummer van Dio zelf: This Is Your Life, oorspronkelijk van het album Angry Machines uit 1996.

Dio’s weduwe Wendy kondigde in 2011 al aan dat er een dergelijk album met covers zou verschijnen. Metallica-zanger James Hetfield liet in een interview met Metal Hammer weten vereerd te zijn met de kans om een ode te brengen aan de in 2010 aan maagkanker overleden Dio: “We spraken met Wendy Dio over de mogelijkheid om deel uit te maken van dit eerbetoon. We zijn erg vereerd dat we mee mochten doen aan het vieren van Ronnies leven en zijn geweldige bijdrage aan de muziek.”

Het album komt op 1 april uit via Rhino Records. De opbrengst gaat naar The Ronnie James Dio Stand Up And Shout Cancer Fund. De volledige lijst met covers is hieronder te zien:

 1. Anthrax – Neon Knights
 2. Tenacious D – The Last In Line
 3. Adrenaline Mob – The Mob Rules
 4. Corey Taylor, Roy Mayorga, Satchel, Christian Martucci & Jason Christopher – Rainbow In The Dark
 5. Halestorm – Straight Through The Heart
 6. Motörhead with Biff Byford – Starstruck
 7. Scorpions – Temple Of The King
 8. Doro – Egypt (The Chains Are On)
 9. Killswitch Engage – Holy Diver
 10. Glenn Hughes, Simon Wright, Craig Goldy, Rudy Sarzo & Scott Warren – Catch The Rainbow
 11. Oni Logan, Jimmy Bain, Rowan Robertson & Brian Tichy – I
 12. Rob Halford, Vinny Appice, Doug Aldrich, Jeff Pilson & Scott Warren – Man On The Silver Mountain
 13. Metallica – Ronnie Rising Medley
 14. Dio – This Is Your Life