Elton John brengt in september een nieuw album uit. The Diving Board, opnieuw een samenwerking met de grote producer T-Bone Burnett, bevat dertien tracks.

De singer-songwriter kondigde vorige maand aan met zijn dertigste plaat bezig te zijn, die in mei zou moeten verschijnen. De titel werd veranderd van The Diving Board naar Voyeur, maar John is blijkbaar op die beslissing teruggekomen. Voyeur is echter wel de titel van een van de tracks op The Diving Board. Voor deze en de andere songs op het album werkte hij wederom met tekstschrijver Bernie Taupin.

John noemt de plaat volgens Billboard.com ‘de meest pianogeoriënteerde’ van zijn carrière. Ook omschreef hij The Diving Board als een mix van onder meer gospel, blues, jazz en alles waar hij van houdt in Amerikaanse muziek.

De remixplaat Good Morning To The Night (een samenwerking met het dance-duo Pnau) niet meegerekend, is The Diving Board Johns eerste album sinds zijn samenwerking met de legendarische Leon Russell: The Union (2010). Dat veelgeprezen project, met een gastoptreden van Neil Young, werd ook al geproduceerd door T-Bone Burnett (bekend van zijn werk met o.a. John Mellencamp en Bob Dylan).

Volgens Rolling Stone zei de 65-jarige John afgelopen vrijdag tijdens een luistersessie in Los Angeles: “Dit is het album dat ik hoor te maken na The Union. Het is de meest volwassen plaat die ik op mijn leeftijd kan maken.”

De afgelopen maand bracht de legendarische zanger en pianist een ode aan twee classic rock-legendes. Tijdens de Grammy Awards eerde hij samen met onder meer Mumford & Sons en Alabama Shakes de vorig jaar overleden Levon Helm. Op 8 februari werd Bruce Springsteen in het zonnetje gezet als MusiCares Person Of The Year. Tijdens de show – met ook sterren als Neil Young en Jackson Browne – speelde John een versie van Springsteens Streets Of Philadelphia, waarvan een fragment in de video onderaan deze pagina te zien is:

De tracklist voor The Diving Board is als volgt:

 1. Oceans Away
 2. Oscar Wilde Gets Out
 3. A Town Called Jubilee
 4. The Ballad Of Blind Tom
 5. My Quicksand
 6. Can’t Stay Alone Tonight
 7. Voyeur
 8. Home Again
 9. Take This Dirty Water
 10. The New Fever Waltz
 11. Mexican Vacation (Kids In The Candlelight)
 12. Candlelit Bedroom
 13. The Diving Board