Met een comebacktour en misschien eindelijk een nieuw album in het vooruitzicht, lijkt het er sterk op dat 2013 het jaar van Fleetwood Mac wordt. Uit recente interviews met Lindsey Buckingham en Stevie Nicks blijkt dat de band al drie nummers heeft opgenomen.

Tegen Billboard.com zegt Nicks dat twee nieuwe songs de titels Sad Angela en Miss Fantasy krijgen, en het derde lied een oudere compositie is. Deze was oorspronkelijk bedoeld voor het album Buckingham-Nicks (1973), dat Lindsey Buckingham en Stevie Nicks opnamen voordat ze Fleetwood Mac kwamen versterken. “Geen van ons beiden kan begrijpen waarom het niet op dat album terecht kwam”, aldus Nicks.

De drie tracks werden in november opgenomen in Buckinghams studio. “We wilden iets hebben om uit te brengen voordat we op tour gaan, in januari of februari, op welke manier je dat ook doet – iTunes of zoiets. Aangezien niemand nog iets geeft om albums, kun je twee of drie nummers uitbrengen en kunnen mensen tenminste horen hoe we nu klinken in de studio.”

Toch blijft onduidelijk of er ook daadwerkelijk een nieuw Fleetwood Mac-album – het eerste sinds Say You Will (2003) – komt. Nicks tegen Rolling Stone: “We hebben nieuw materiaal, maar ik weet nog niet wat we ermee gaan doen. Misschien brengen we een track uit in januari en de volgende in februari. De muziekbusiness is anders nu. Ik begrijp er niet veel van, ik heb geen internet. Ik heb ook geen MySpace-pagina. Ik heb dat allemaal niet en ik hoef het ook niet. Niemand is nog geïnteresseerd in albums met veertien songs. Het breekt mijn hart, maar zo is het nu eenmaal en we moeten dat accepteren.”

Buckingham vertelt Rolling Stone dat Nicks eerder geen zin had in een album. “Ik zei: ‘Als Stevie geen album wil maken, laten we in ieder geval een ep opnemen.'” Daaraan voegt hij toe: “Als we een ep willen uitbrengen, misschien rond de tijd dat we beginnen met toeren, hebben we veel tijd. Dat is in april. Ik hoop dat het gebeurt. We zullen zien.”

Het album Buckingham-Nicks is nog altijd niet op cd verkrijgbaar, maar eerder dit jaar zei Nicks al dat de hard nodige reissue van de schitterende plaat mogelijk in 2013 verschijnt. Nu zegt Nicks tegen Rolling Stone: “Volgend jaar is de veertigste verjaardag van die plaat en we hopen dat het album dan opnieuw uitkomt. Dan zetten we dat verloren nummer ook op de plaat. Dat is spannend, maar het heeft niets te maken met Fleetwood Mac. Men moest een eeuwigheid wachten op een nieuwe uitgave van het album. Fleetwood Mac vindt dat prima. Ze weten ervan.”

Voorlopig zijn alleen Fleetwood Mac-shows in Amerika bekend gemaakt. Laten we hopen dat de band ook weer naar Nederland komt. Christine McVie, die de band in 1998 verliet, zal volgens Nicks in ieder geval niet van de partij zijn tijdens de tour: “Volgens mij is de kans daarop niet groter dan dat de aarde geraakt wordt door een asteroïde. Ze is er klaar mee. Soms zie je het gewoon aan iemands gezicht. Ze wil het niet meer doen.”