Paul Stanley en Ace Frehley hebben voor het eerst in bijna twintig jaar weer samen muziek opgenomen. De KISS-zanger werkte mee aan een cover van de Free-klassieker Fire And Water op Frehleys nieuwe soloalbum, dat in april verschijnt.

Op Origins Vol. 1 steekt Frehley twaalf classic rock-songs in een nieuw jasje, met een beetje hulp van enkele bevriende muzikanten. Naast covers van onder meer The Rolling Stones (Street Fighting Man), Cream (White Room), Thin Lizzy (Emerald) en Jimi Hendrix (Spanish Castle Magic) maakte de voormalige KISS-gitarist ook nieuwe versies van drie KISS-nummers: Rock And Roll Hell, Parasite en Cold Gin. Gastbijdragen zijn er van Slash, Lita Ford, Pearl Jams Mike McCready, John 5 en dus ook Paul Stanley.

Sinds het KISS-album Psycho Circus uit 1998 hebben Frehley en Stanley niet meer samen in de studio gewerkt. Dat is niet omdat de twee heren ruzie met elkaar hebben, beweert Ace in een interview met Rolling Stone. “We zijn altijd goede vrienden geweest. De pers lijkt de negativiteit te willen versterken. Blijkbaar levert dat sappige verhalen op.” De gitarist zegt heel tevreden te zijn over wat hij en Stanley van Free’s Fire And Water hebben gemaakt: “Bij Paul denk je aan hoge zang, maar in dit nummer zingt hij heel diep. Het is een heel coole zangpartij. Iedereen die het gehoord heeft, vindt het the shit.”

Het coveralbum is de opvolger van het in 2014 verschenen Space Invader. Daarop stond ook al een geslaagde classic rock-cover: Steve Millers The Joker. De tracklist van Origings Vol. 1 is als volgt:

1. White Room
2. Street Fighting Man
3. Spanish Castle Magic (featuring John 5)
4. Fire And Water (featuring Paul Stanley)
5. Emerald (featuring Slash)
6. Bring It On Home
7. Wild Thing (featuring Lita Ford)
8. Parasite (featuring John 5)
9. Magic Carpet Ride
10. Cold Gin (featuring Mike McCready)
11. Till The End Of The Day
12. Rock And Roll Hell