The Next Day, de derde single van David Bowie’s gelijknamige comebackalbum, is net zoals de twee voorgangers voorzien van een opmerkelijke videoclip. Hierin zijn behalve ‘The Thin White Duke’ zelf ook acteurs Gary Oldman en Marion Cotillard te zien.

Waren de twee eerste videoclips van The Next Day (Where Are We Now? en The Stars Are Out Tonight) al ongewoon, de beelden bij de titeltrack gaan nog een stapje verder. We zien Bowie als een soort Christusfiguur, Marion Cotillard (bekend van films als Public Enemies) als een prostituee en Gary Oldman (o.a. True Romance) als een priester die op een gegeven moment met een boze vinger naar Bowie wijst.

Met hier en daar wat ogen op een schaal, naakte lichaamsdelen en het nodige bloed lijkt The Thin White Duke hier flink uit te halen naar de katholieke kerk. De door Floria Sigismundi geregisseerde video sluit in ieder geval goed aan op de tekst van The Next Day: “They can work with Satan while they dress like the saints/They know God exists for the Devil told them so/They scream my name aloud down into the well below.”

Bowie en Gary Oldman hebben in het verleden vaker samengewerkt. Ze namen samen een duetversie op van het lied You’ve Been Around voor het album The Sacred Squall Of Now van Reeves Gabrels (die met Bowie in de band Tin Machine zat). Hetzelfde lied stond in een andere versie al op Bowie’s album Black Tie White Noise (1993). Verder deelden Bowie en Oldman het scherm in de alleraardigste film Basquiat (1996), het regiedebuut van Julian Schnabel (The Diving Bell And The Butterfly).

Hoewel Bowie geen interviews doet over zijn nieuwe album, stuurde hij schrijver Ricky Moody onlangs wel een lijst met 42 woorden die de langverwachte plaat moeten beschrijven.

Bekijk de video van The Next Day hier.