Sinds Slash in augustus bekendmaakte weer on speaking terms te zijn met oude rivaal Axl Rose zijn er een heleboel berichten over een Guns N’ Roses-hereniging de wereld in geslingerd. Gaat die gedroomde reünie daadwerkelijk plaatsvinden? Wij zetten de verschillende uitspraken van betrokken even op een rij.

Verklaarde Slash een jaar geleden nog dat hij vragen over een Guns N’ Roses-reünie helemaal zat was, in mei bleek hij inmiddels van mening veranderd. “Ik denk dat het leuk kan zijn om dat ooit eens te proberen”, zei de gitarist tegen CBS News. “Zeg nooit nooit.” Met die uitspraak in het achterhoofd begonnen fans een paar maanden later te speculeren over een terugkeer van de originele line-up, nadat gitaristen DJ Ashba en Bumblefoot uit de band stapten.

Een reünie lijkt een serieuze mogelijkheid sinds Slash in een interview met een Zweeds televisieprogramma bevestigde dat hij en Axl weer met elkaar overweg kunnen: “Het had waarschijnlijk al veel eerder moeten gebeuren. Maar het is heel cool om alle negatieve dingen die zo lang gespeeld hebben achter ons te laten.” Slash wilde echter niet bevestigen dat de twee ex-rivalen daadwerkelijk weer met de andere oud-leden van Guns N’ Roses gaan optreden.

Hoewel de (ex-)leden van Guns N’ Roses verder hun kaken stijf op elkaar houden, wist iemand binnen de kennissenkring van de band vorige week te melden dat er inderdaad iets staat te gebeuren. In deze video worden Susan Holmes-McKagan, de echtgenote van bassist Duff McKagan, en haar vriendin Brandi Glanville geïnterviewd en halverwege roept laatstgenoemde: “Guns N’ Roses komt terug, motherfuckers!” Waarna de band zelf in een reeks vage tweets onder meer schreef: “Wat is er gebeurd met geen nieuws is goed nieuws?”

Daar worden we dus niet heel veel wijzer van, maar ondertussen heeft ook voormalig Velvet Revolver- en Stone Temple Pilots-frontman Scott Weiland zijn mening gegeven over de huidige status van Guns N’ Roses. Gevraagd naar zijn ruzie met Axl door Alternative Nation reageerde de zanger: “Ik herinner me er nog een klein beetje van. Er was wat onenigheid tussen ons, maar ik geloof dat Guns N’ Roses weer bij elkaar komt.”

Ook Mötley Crüe’s Nikki Sixx, die met DJ Ashba in zijn band Sixx:A.M. speelt, is ervan overtuigd dat de droom van GN’R-fans wereldwijd uitkomt. Hij vond het kennelijk zelfs nodig om caps lock aan te laten voor zijn Twitterbericht: “ZE GAAN HET DOEN. IEDEREEN WEET HET.” Helaas zegt Vicky Hamilton, de voormalige manager van de Gunners, er juist zeker van te zijn dat het níet gaat gebeuren. Op Facebook schrijft zij: “Ik was met Slash aan het sms’en. Hij zegt dat er geen GN’R-tour gaat komen. Meer weet ik niet.”

Na het lezen van de bovenstaande tegenstrijdige uitspraken zijn we misschien niets wijzer geworden over de reünie, waar de twee andere leden van de oorspronkelijke bezetting (Izzy Stradlin en Steven Adler) volgens de laatste geruchten overigens geen deel van uitmaken. Feit is wel dat de band hoog op het verlanglijstje staat van de organisatoren van verschillende grote festivals. Vermoedelijk houdt Guns N’ Roses de gemoederen de komende tijd nog flink bezig…