Na het eindeloze wachten op Chinese Democracy hebben we onze verwachtingen voor de release van een nieuw Guns N’ Roses-album een beetje bijgesteld, maar volgens toetsenist Dizzy Reed verschijnt er binnenkort materiaal van de hardrockband. Eerder omschreef frontman Axl Rose de komende plaat als ‘Chinese Democracy deel 2’.

Reed, die in de vroege jaren negentig al bij Guns N’ Roses speelde, vertelt VH1 Radio: “Er is een heleboel materiaal dat al klaarligt en ik denk dat het album in de afrondingsfase zit. Uiteindelijk gaan we kiezen welke nummers uit moeten komen. Daar zijn we nu dus mee bezig. Hopelijk verschijnt het snel.” Eerder zei de toetsenist al tegen Rolling Stone dat de band ‘a shitload of songs’ had om zelfs twee albums te kunnen vullen.

Axl omschreef de nieuwe verzameling songs afgelopen juni als een logisch vervolg op het langverwachte Chinese Democracy (2008): “We namen een heleboel dingen op voordat Chinese Democracy verscheen”, beweerde de zanger in een gesprek met Revolver Magazine. “We hebben daar wat verder aan gewerkt en een aantal nieuwe nummers geschreven. Maar in principe hebben we wat ik de tweede helft van Chinese Democracy noem. Dat is allemaal al opgenomen.” Ook zou er volgens Rose naast een nieuw album ook een plaat met remixes uitkomen.

De afgelopen twee jaar gaven gitaristen Richard Fortus en DJ Ashba al aan dat het niet lang meer zou duren voordat de opvolger van Chinese Democracy in de winkels ligt. Hun collega Ron ‘Bumblefoot’ Thal was echter minder optimistisch. Zo vertelde hij in mei 2013 tijdens een video-interview dat de band nog niet eens begonnen was met schrijven van nieuw materiaal. “Als er binnenkort iets uitkomt, is het oud materiaal”, vertelde hij verder. “Het is dan wel niet eerder uitgebracht werk, maar ik beschouw dat niet als een nieuw album. Naar mijn mening is dat dan oud materiaal van een band die niet meer bestaat en we moeten een album maken van de band zoals die nu is.”

We wachten in spanning af, maar ondertussen kunnen de fans alvast de portemonnee trekken voor de in november 2012 opgenomen 3D-concertfilm Appetite For Democracy, die inmiddels verkrijgbaar is op dvd en blu-ray.