Onder anderen Lou Reed, Stevie Ray Vaughan en Joan Jett & The Blackhearts zijn afgelopen weekend ingehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame. Ook Ringo Starr werd onderscheiden. De ex-Beatle kreeg een prijs voor ‘musical excellence’.

De twee jaar geleden overleden Lou Reed werd in 1996 al toegevoegd aan de Hall Of Fame als lid van The Velvet Underground, maar ook solo bouwde de New Yorker een bijzonder oeuvre op. Weduwe en muzikante Laurie Anderson kwam afgelopen zaterdag zijn prijs ophalen en onthulde daarbij dat David Bowie een groot fan is van het alom bekritiseerde laatste album dat Reed maakte: Lulu (een samenwerking met Metallica). “Na Lou’s dood vertelde David Bowie me: ‘Luister, dit is zijn meesterwerk. Wacht maar af, het wordt een tweede Berlin. Het gaat even duren voordat iedereen het doorheeft.” Anderson kreeg de onderscheiding uit handen van ‘Godmother of Punk’ Patti Smith, die een erg aangrijpende speech gaf over de eigenzinnige Reed, met wie de zangeres goed bevriend was.

Stevie Ray Vaughan werd ingehuldigd door zanger/gitarist John Mayer, die in zijn speech meldde: “Vaughan is de ultieme gitarist. Hij was enorm moedig, want hij vocht tegen een drugs- en alcoholverslaving en toen hij dat gevecht won, keerde hij terug als een nog betere gitarist dan voorheen.” Opmerkelijk genoeg gaf popster Miley Cyrus een speech voor Joan Jett. Zij traden zaterdagavond ook samen op, bijgestaan door Foo Fighter Dave Grohl.

Ringo Starr, die uiteraard al jaren geleden een plek had gekregen als een van The Beatles, mocht een speciale prijs in ontvangst nemen nadat de andere nog levende Beatle Paul McCartney de introductiespeech verzorgde. Ook de invloedrijke Butterfield Blues Band werd bijgezet in de Rock & Roll Hall Of Fame. Peter Wolf van J. Geils Band sprak de volgende lovende woorden: “De band creëerde een eigen geluid dat nog steeds overeind blijft. Ze droegen bij aan een nieuw hoofdstuk dat de elektrische blues nieuw leven inblies en waren pioniers van een nieuw genre waarin velen volgden. Zoals The Grateful Dead, The Doors, Santana, Steve Miller en The Allman Brothers Band. En ik zou nalatig zijn als ik de J. Geils Band niet meerekende.”

Naast de bovengenoemde acts werden zaterdag ook Green Day, Bill Withers en The “5” Royales ingehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame.