Het optreden dat Jimi Hendrix op 4 juli 1970 gaf tijdens het Atlanta Pop Festival is het onderwerp van een nieuwe documentaire over de rocklegende, getiteld Electric Church. De dvd verschijnt pas op 30 oktober, maar een fragment van Purple Haze kun je nu al bekijken.

Nooit eerder (of daarna) trok een concert van Hendrix in Amerika zo veel bezoekers als op ‘Independence Day’ 1970, tijdens het driedaagse Atlanta International Pop Festival – waar verder onder andere The Allman Brothers Band, Procol Harum en Ten Years After hun opwachting maakten. Zo’n 300,000 mensen zagen de gitarist die dag optreden, samen met bassist Billy Cox en drummer Mitch Mitchell. Op de setlist stonden zowel oudere hits (zoals Purple Haze, hieronder te beluisteren) als nieuw materiaal, waaronder Freedom en Room Full Of Mirrors.

Tegen Rolling Stone zegt John McDermott, de maker van de documentaire: “Jimi was die zomer op het hoogtepunt van zijn creatieve en commerciële krachten. Hij was al aardig op weg met zijn volgende studio-album in Electric Lady Studios, en een aantal van de songs voor die plaat speelde hij toen live voor zijn fans.”

In de documentaire Jimi Hendrix: Electric Church zijn naast opnames van het Atlanta Pop Festival ook interviews te zien met onder anderen Paul McCartney, Steve Winwood, Kirk Hammett, Billy Cox en Mitch Mitchell. De film kun je vanaf eind oktober op dvd aanschaffen, maar op 28 augustus verschijnen ook audio-opnames van de Atlanta-show op cd en vinyl.