Wings-gitarist Henry McCullough is gisteren op 72-jarige leeftijd overleden. Paul McCartney brengt op zijn website een ode aan zijn voormalige bandmaat: “Hij was een supergetalenteerde muzikant met een heerlijk gevoel voor humor.”

Hoewel McCullough op slechts één Wings-lp (Red Rose Speedway uit 1973, inclusief de hit My Love) meespeelde, had de gitarist een indrukwekkende loopbaan. Hij is immers ook te horen op enkele succesvolle singles die niet op reguliere albums stonden: Hi, Hi, Hi en Live And Let Die. Daarnaast maakte de Ier deel uit van twee andere populaire acts: The Grease Band (de begeleidingsgroep waarmee Joe Cocker o.a. op Woodstock speelde ) en Spooky Tooth.

Het persoonlijke bericht op Paul McCartney’s website luidt: “Het is verdrietig om te horen dat Henry McCullough, onze geweldige Wings-gitarist, vandaag overleden is. Het was altijd erg plezierig om met hem te werken en hij was een supergetalenteerde muzikant met een heerlijk gevoel voor humor. De solo die hij speelde op My Love is een klassieker en was door hem geïmproviseerd, met een live-orkest op de achtergrond.”

Buiten Wings, The Grease Band en Spooky Tooth heeft McCullough meer bijzondere bijdragen geleverd aan de popgeschiedenis. Zo speelde hij gitaar op het album van de musical Jesus Christ Superstar in 1970 (met Deep Purple’s Ian Gillan als leadzanger) en spreekt hij de woorden ‘I don’t know, I was really drunk at the time’ aan het einde van de Pink Floyd-klassieker Money op The Dark Side Of The Moon. Andere iconen uit de jaren zestig die met de gitarist gewerkt hebben, zijn Marianne Faithfull, Eric Burdon en Donovan.

McCullough, die ook een reeks soloalbums op zijn naam heeft staan, kreeg in november 2012 een hartaanval en drie jaar later werd een benefietconcert voor hem georganiseerd. Onder anderen Nick Lowe en Paul Carrack traden op.