Normaal zou het overlijden van een moeder van een rockartiest het nieuws niet halen, maar wanneer het de moeder van de legendarische Thin Lizzy-frontman Phil Lynott betreft wel. Philomena Lynott overleed afgelopen woensdag.

Phil Lynott overleed in 1986, maar zijn nalatenschap leek te groeien na zijn dood. Philomena Lynott maakte haar levenswerk van de nagedachtenis van haar zoon. “Bij bijna elk optreden van Thin Lizzy-tributebands was Philomena aanwezig”, vertelt een verdrietige fan in een Dublinner kroeg. Ook ondergetekende heeft haar meerdere keren gezien bij Phil Lynott-memorials in Dublin en in Zoetermeer. Philomena zat dan rustig op een stoel voor het podium en na het optreden van superstrakke (en luide) Thin Lizzy-covers van bijvoorbeeld Parris, sprak ze de zaal toe over de gevaren van drugs, die haar zoon hadden ontnomen.

Philomena heeft zich sterk gemaakt voor het standbeeld van Phil Lynott, dat in 2005 in het centrum van Dublin is geplaatst. Ze heeft vele memorabele items en instrumenten van Phil geschonken aan het Irish Rock Museum.

In 1995 schreef ze het boek My Boy over de bijzondere relatie met haar zoon, over de ontberingen die ze heeft ondergaan als ongehuwde moeder van een donker kind en natuurlijk over de succesvolle carrière van Phil Lynott.

Philomena Lynott is 88 jaar geworden.