Wie dacht dat Iron Butterfly na het overlijden van meerdere bandleden en het vertrek van gitarist Charlie Marinkovich definitief opgeheven was, heeft het mis. Met de zoon van Doug Ingle als zanger gaat de invloedrijke hardrockband zelfs een nieuw album maken.

Dat zegt gitarist Mike Pinera, die in 1969 al bij de band zat, in een recent interview: “We hebben Iron Butterfly onlangs opnieuw opgericht. Veel van de bandleden leven niet meer, maar de originele drummer en oprichter Ron Bushy, ik en Doug Ingle Jr. doen mee, en we hebben een nieuwe bassist.” Over de zoon van Doug Ingle, de toetsenist en zanger die al jaren geen deel meer uitmaakt van Iron Butterfly, zegt Pinera: “Hij klinkt erg als Doug en hij lijkt ook op hem.”

Het nieuwe Iron Butterfly is volgens Pinera van plan veel te toeren en zelfs – voor het eerst in bijna veertig jaar – een nieuw album te maken. Eerder werd gedacht dat de band zou stoppen, nadat in 2012 gitarist Larry ‘Rhino’ Reinhardt op 63-jarige leeftijd overleed en later in dat jaar bassist Lee Dorman (die meespeelde op de klassieker In-A-Gadda-Da-Vida) stierf. Daarnaast stapte gitarist Charlie Marinkovich in december vorig jaar op.

Het laatste Iron Butterfly-album stamt uit 1975 (Sun And Steel). Eerder dit jaar verscheen wel de liveplaat Live At The Galaxy 1967, waarop de originele bezetting te horen is in de periode voordat de band de hitlijsten veroverde met In-A-Gadda-Da-Vida.