Jimi Hendrix introduceerde zijn legendarische Band Of Gypsys op oudejaarsavond 1969 en nieuwjaarsdag 1970 aan het grote publiek met concerten in de New Yorkse zaal Fillmore East. De eerste van die shows wordt in september voor het eerst officieel uitgebracht.

Opnames van de concerten die Hendrix, bassist Billy Cox en drummer Buddy Miles de volgende dag (1 januari 1970) gaven, zijn vereeuwigd op het legendarische Band Of Gypsys-album dat later dat jaar uitkwam. Het eerste optreden op 31 december 1969 zag echter nooit eerder volledig het licht. Dat verandert op 30 september, want dan verschijnt Machine Gun: The Fillmore East First Show 12/31/69 op cd, dubbel-lp en SACD.

Zoals gewoonlijk bij de archiefreleases van Hendrix was het team bestaande uit Jimi’s zus Janie, John McDermott en producer Eddie Kramer verantwoordelijk voor de productie van het album. Billy Cox, het enige nog levende lid van Band Of Gypsys, zegt in een persbericht over het concert: “We wisten niet wat we moesten verwachten van het publiek en het publiek wist niet wat het moest verwachten van ons, maar vanaf het moment dat we onze eerste noot speelden, waren ze onder de indruk. Je had Jimi Hendrix, een drummer die bij The Electric Flag en Wilson Pickett had gespeeld en ik was de nieuweling.”

Op het album zijn de volgende nummers te vinden: Power Of Soul, Lover Man, Hear My Train A Comin’, Changes, Izabella, Machine Gun, Stop, Ezy Ryder, Bleeding Heart, Earth Blues en Burning Desire.