John Fogerty’s nieuwe album was vorig jaar al aangekondigd, maar in mei komt de plaat eindelijk uit. Op Wrote A Song For Everyone, vanaf 28 mei verkrijgbaar, zingt Fogerty een aantal van zijn klassiekers met onder meer Foo Fighters en Bob Seger.

Wrote A Song For Everyone wordt in ieder geval een interessante plaat, met bijdragen van diverse (rock)sterren aan nieuwe versies van klassiekers als Fortunate Son (met Foo Fighters), Born On The Bayou (met Kid Rock), Who’ll Stop The Rain (met Bob Seger) en de titelsong (met Miranda Lambert en Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello). Toch biedt het album niet alleen bewerkingen van oud materiaal. Mystic Highway en Train Of Fools zijn twee nieuwe opnames van Fogerty solo.

Het album is het eerste van de rocklegende sinds The Blue Ridge Rangers Rides Again uit 2009. Tegen Rolling Stone zei Fogerty in mei vorig jaar dat het idee van zijn vrouw Julie kwam: “Ik weet het exacte moment niet meer, maar ze zei dat ik iets zou moeten doen met andere artiesten die mijn nummers spelen. Ik herinner me het gesprek nog vaag, maar ik weet nog dat ik dacht: ‘Wauw’. Ik denk niet snel als een commerciële popmuzikant, ik denk meer als een muzikant die graag muziek maakt. Ik zag het dus als een geweldige kans om met mijn favoriete artiesten te spelen.”

Over zijn samenwerking met een andere classic rocker, Bob Seger, zei Fogerty toen: “Bob is een van mijn favoriete zangers aller tijden. Hij klinkt nog steeds geweldig. Hij is ook een aardige vent. Als je zijn rauwe stem hoort, denk je misschien dat hij een soort grizzlybeer is of zoiets, maar hij is een heel aardige man. Ik hoorde hem in een klein hoekje gitaar spelen en Who’ll Stop The Rain zingen. Hij klonk gewoon zo geweldig, hij had min of meer direct een eigen arrangement. Het was heel spontaan.”

Ondertussen gaat de ex-Creedence-voorman, in navolging van onder anderen Keith Richards, Neil Young en Pete Townshend, een autobiografie schrijven. Volgens Fogerty’s website gaat het boek in op de interne strubbelingen tussen de bandleden van CCR – die een dieptepunt bereikten tijdens het maken van het laatste album Mardi Gras (1972) – en de eindeloze juridische strijd met het platenlabel Fantasy.

Fans van Fogerty weten dat hij eerder al uithaalde naar Fantasy-baas Saul Zaentz op de lp Centerfield uit 1985. Zo schreef en zong hij Mr. Greed en Zanz Kant Danz over hem. De kritiek op Zaentz in met name Mr. Greed was niet mals: “You’re a devil of consumption/I hope you choke, Mr. Greed.”

De strijd tussen Fogerty en Fantasy is een van de meest bizarre verhalen uit de rockgeschiedenis. De zanger werd aangeklaagd omdat zijn sololied The Old Man Down The Road te veel zou lijken op de Creedence Clearwater Revival-klassieker Run Through The Jungle. En dat terwijl Fogerty de auteur van beide songs was!

In zijn boek, zo meldt Fogerty in een verklaring op zijn website, beschrijft de zanger wat dit alles met hem deed en hoe hij er bovenop kwam dankzij zijn vrouw Julie en zijn kinderen. Het boek verschijnt in 2014. Een autobiografie om naar uit te kijken dus. Net zoals de nieuwe plaat, gezien de onderstaande tracklist:

1. Fortunate Son (met Foo Fighters)

2. Almost Saturday Night (met Keith Urban)

3. Lodi (met Shane Fogerty & Tyler Fogerty)

4. Mystic Highway

5. Wrote a Song for Everyone (met Miranda Lambert & Tom Morello)

6. Bad Moon Rising (met Zac Brown Band)

7. Long as I Can See the Light (met My Morning Jacket)

8. Born on the Bayou (met Kid Rock)

9. Train of Fools

10. Someday Never Comes (met Dawes)

11. Who’ll Stop the Rain (met Bob Seger)

12. Hot Rod Heart (met Brad Paisley)

13. Have You Ever Seen the Rain (met Alan Jackson)

14. Proud Mary (met Jennifer Hudson, Allen Toussaint en Rebirth Brass Band)

Onlangs speelde Fogerty Fortunate Son ook al met Dave Grohl’s Sound City Players: