Voor het eerst in zestien jaar komt Kansas met een nieuw studioalbum. The Prelude Implicit is de eerste release met leadzanger Ronnie Platt, die in 2014 Steve Walsh opvolgde bij de Amerikaanse progrockband.

Het vorige Kansas-album Somewhere To Elsewhere stamt uit 2000. Gitarist Rich Williams vertelde in 2014, toen Steve Walsh nog deel uitmaakte van de band, aan Lust For Life dat er waarschijnlijk geen nieuwe plaat meer zou komen: “Wie zit daarop te wachten? Op de radio worden onze songs helemaal niet gedraaid en voor de rest wordt alles gedownload. Bovendien denk ik dat niemand dat nieuwe Kansas-album wil horen. De hele muziekmarkt is compleet veranderd, we leven niet meer in 1978. We hebben het trouwens ook niet nodig om een nieuw album te maken, want we spelen alleen maar oud materiaal tijdens onze shows.”

Kennelijk is de gitarist van mening veranderd, want vanaf 23 september ligt er een gloednieuw Kansas-album in de winkels. The Prelude Implicit bevat tien songs die door de band zelf werden geschreven. Williams meldt in een persbericht: “Dit is duidelijk een Kansas-album. Of het nu om een episch progepos als The Voyage Of Eight Eighteen, een bijtende rocker als Rhythm In The Spirit of een ballad als The Unsung Heroes gaat, op dit album is er voor elk soort Kansas-fan wel iets te vinden.”

Naast Williams en nieuweling Platt bestaat Kansas tegenwoordig uit drummer Phil Ehart, violist/gitarist David Ragsdale, bassist Billy Greer en toetsenist David Manion.