Eind 1988 brengt Keith Richards zijn eerste soloalbum uit. Ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het album brengt platenmaatschappij BMG eind maart een super-deluxe box van Talk Is Cheap uit.

Dat het 25 jaar duurde voor het solodebuut er kwam, komt omdat Keith Richards altijd zijn inspiratie bij de Stones kwijt kon. Echter, de laatste jaren stond zijn relatie met Mick Jagger steeds verder onder druk. Mick en Keith verschilden van mening over de muzikale koers van de Stones en Mick wilde ook niet toeren ter gelegenheid van het Rolling Stones-album Dirty Work. Op de track You Don’t Move Me laat Keith fijntjes weten wat hij van de kwaliteit van Micks solocarrière vindt: ‘Now you wanna throw the dice, You already crapped out twice’

Keith wilde toch graag aan het werk en ging met drummer Steve Jordan, waarmee hij samen ook een film over het leven van Chuck Berry aan het maken was, de studio in. Het duo werd aangevuld met gitarist Waddy Watchel, bassist Charley Drayton en toetsenist Ivan Neville. In een studio in Canada en later in Montserrat en Bermuda werden in enkele maanden een album en een aantal losse tracks opgenomen. Deze losse tracks worden in de box alsnog uitgebracht. Een keur aan gastmuzikanten levert zijn bijdrage. Het meest trots was Keith op de bijdragen van Johnnie Johnson, de pianist van Chuck Berry, onder andere te horen op I Could Have Stood You Up. Maar ook ex-Stones-gitarist Mick Taylor doet mee, naast jazzmuzikanten Bootsy Collins en Maceo Parker en zangeressen Sarah Dash en Patti Sciafia (van Bruce Springsteen).

“Op dit album kon ik dingen doen die met de Stones niet konden”, vertelt Keith later. Er bestaat een mooie anekdote, die Keith Richards graag vertelde, op de vraag wat Mick Jagger van Talk Is Cheap vond; Keith had Mick uitgenodigd in de studio om het album te beluisteren. Mick zei dat hij het ‘wel aardig’ vond. Toen Keith even naar de wc ging zag hij bij terugkomst Mick, zich onbespied wanend, dansen op zijn muziek.

De 30th Anniversary box zal op 29 maart beschikbaar zijn. De box bevat het album plus een bonusalbum met zes niet eerder uitgebrachte tracks op vinyl en cd. Daarnaast twee 7” Singles, een fotoboek en verschillende memorabilia.