Kiss heeft gisteren een lang uitgestelde plek in de Rock & Roll Hall Of Fame gekregen. De originele bezetting met Paul Stanley, Gene Simmons, Peter Criss en Ace Frehley verscheen gezamenlijk op het podium, maar het viertal trad niet samen op. Ook onder meer Peter Gabriel en The E Street Band werden ingehuldigd.

Dat Kiss niet zou optreden tijdens de inhuldigingsceremonie in New York gisteravond, wisten we al. Voor februari leek een reünie van de populairste line-up van de band nog een mogelijkheid, maar al snel maakte Ace Frehley bekend dat zijn collega’s Paul Stanley en Gene Simmons hadden besloten dat ze liever met de nieuwe Kiss-bezetting wilden spelen. Niet lang daarna bleek dat er zelfs helemaal geen optreden van welke bezetting dan ook ging plaatsvinden.

Toen Frehley, Stanley, Simmons en drummer Peter Criss het podium betraden, leek er even geen sprake meer van kwaad bloed. Na een aankondiging van Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello (“You can kiss my Kiss-loving ass because Kiss wasn’t a critics’ band”, sprak hij) en een paar korte omhelzingen tussen de bandleden gaf ieder bandlid een speech. Daarbij stonden de mannen niet alleen stil bij de originele bezetting – alleen zij werden ingehuldigd – maar noemde Simmons ook de namen van een aantal (ex-)leden van Kiss, onder wie Vinnie Vincent, Eric Singer en Tommy Thayer.

De laatste spreker, Paul Stanley, gaf eerder aan de Rock & Roll Hall Of Fame niet nodig te hebben en eindigde zijn speech met een sneer: “Hier zijn we dan, we worden geëerd om de redenen waarvoor we al die tijd niet ingehuldigd werden. De mensen zeggen hiermee tegen de Rock & Roll Hall Of Fame dat ze meer willen. Ze willen niet maar een paar keuzes voorgelegd krijgen. De mensen kopen concertkaartjes en albums, de mensen die artiesten nomineren voor een inhuldiging niet. Laten we niet vergeten dat zij de mensen zijn die dit alles mogelijk maken, wij profiteren daar alleen maar van. Ik ben hier vanavond vanwege de mensen die mij geïnspireerd hebben, maar ook vanwege de mensen die ik geïnspireerd heb.”

Naast Kiss werden ook onder anderen Peter Gabriel, Nirvana, Linda Ronstadt en Cat Stevens ingehuldigd. Bruce Springsteen speelde drie nummers met zijn eveneens gisteravond geëerde E Street Band.

Bekijk ook onze lijst met tien acts die wij missen in de Rock & Roll Hall Of Fame.