Wat we eigenlijk al een beetje vermoedden, is nu bevestigd door de overgebleven Pink Floyd-leden: The Endless River wordt het laatste album van de band. Wel laat David Gilmour weten dat er mogelijk opnames van wijlen Richard Wright een plek krijgen op zijn volgende soloplaat.

Op 10 november ligt er voor het eerst in twintig jaar een nieuw album van Pink Floyd in de winkel: The Endless River. Daarop is de in 2008 overleden toetsenist Richard Wright nog te horen, samen met de twee overgebleven leden Nick Mason en David Gilmour. “Rick is er niet meer, dus dit is het laatste wat er van ons verschijnt”, zei laatstgenoemde in een interview met BBC 6 Music. Dat benadrukte de gitarist verderop in het gesprek nogmaals: “Ja, ik ben er vrij zeker van dat er geen opvolger komt.”

Gilmour bevestigde tijdens het interview dat hij ook bezig is met een nieuw soloalbum, de opvolger van het succesvolle On An Island (2006). Net als op die plaat doen gastzangers David Crosby en Graham Nash mee, terwijl er mogelijk ook weer bijdragen te horen zijn van Richard Wright: “Ik heb een paar opnames van Rick die meespeelt op mijn solowerk en hopelijk komt dat materiaal op mijn volgende album. Maar dat wordt dus geen Pink Floyd-album”, aldus Gilmour.

The Endless River is een grotendeels instrumentale plaat, met slechts één gezongen nummer (Louder Than Words). Onlangs werd bekend dat de stem van professor Stephen Hawking ook te horen is op het album, net zoals op de voorganger The Division Bell (1994). Ondertussen haalde oud-bandlid Roger Waters uit naar fans die vragen stelden over zijn betrokkenheid bij The Endless River: “Ik had niets te maken met de Pink Floyd-albums A Momentary Lapse Of Reason en The Division Bell of de tours van 1987 en 1994, en ik heb ook niets te maken met The Endless River.”

Het nummer Louder Than Words is hieronder te beluisteren: