Jimmy Page en Robert Plant kunnen opgelucht ademhalen: volgens de jury van de rechtbank in Los Angeles hebben zij geen plagiaat gepleegd. Led Zeppelin werd in 2014 aangeklaagd, omdat Stairway To Heaven te veel zou lijken op een instrumentaal stuk van de band Spirit.

Spirit-bassist Mark Andes klaagde Led Zeppelin twee jaar geleden aan, omdat hij vindt dat zijn in 1997 overleden bandmaat Randy California vermeld moet worden als co-auteur van Stairway To Heaven. De riff van zijn nummer Taurus uit 1968 zou door Jimmy Page en Robert Plant gestolen zijn voor het intro van de latere Led Zeppelin-klassieker. Dat de heren destijds naar Spirit geluisterd hebben bij het componeren van Stairway To Heaven, leek niet onwaarschijnlijk. In de jaren zestig toerden de twee bands immers samen.

Volgens de jury in Los Angeles lijkt het intro van Stairway To Heaven echter niet heel erg op Taurus en is er dus geen sprake van plagiaat. Jimmy Page en Robert Plant lieten na afloop weten: “We zijn blij dat de jury in ons voordeel heeft geoordeeld, waarmee er eindelijk een einde komt aan twijfels over het ontstaan van Stairway To Heaven en bevestigd wordt wat wij al 45 jaar lang weten. We stellen de steun van onze fans zeer op prijs en kijken ernaar uit om deze rechtszaak achter ons te laten.”